Transgene soja werd 14 jaar geleden illegaal Brazilië binnengesmokkeld en vormt inmiddels 85 procent van de totale productie.
Vijf miljoen Brazilianen hebben de Amerikaanse agro-industrieel Monsanto aangeklaagd. Ze weigeren heffingen te betalen voor gewassen.
In de negentiger jaren begon Monsanto zijn genetisch aangepaste soja in de Verenigde Staten op de markt te brengen.
Transgene soja
De soja van Monsanto bevat een gen van een bacterie dat de planten immuun maakt voor de herbicide Roundup, die boeren kunnen gebruiken om onkruid te verdelgen terwijl de sojaplanten er niet onder lijden.
De eerste transgene sojazaden werden in 1998 illegaal vanuit Argentinië naar Brazilië gesmokkeld. Het gebruik ervan was tot het afgelopen decennium verboden. Sinds het verbod is opgeheven is 85 procent van alle sojabonen (25 miljoen hectare) in het land genetisch gemodificeerd.
Afgelopen jaar was Brazilië na de Verenigde Staten de op één na grootste producent en exporteur van sojabonen. Ze worden gebruikt voor veevoer, sojaolie of biobrandstof. Een kwart van de Braziliaanse export van landbouwproducten bestaat uit genetisch aangepaste soja.
Rechtszaak
Vier jaar geleden spanden vijf miljoen grote en kleine Braziliaanse producenten een rechtszaak aan tegen Monsanto. De Amerikaanse chemiegigant zou ten onrechte twee procent van de waarde van de jaarlijkse oogst ontvangen.
Vanaf 2003-2004 eist Monsanto dat producenten van transgene soja twee procent van hun omzet afstaan, aldus vertegenwoordiger van de grote producenten Neri Perin.
Advocaten van de producenten zeggen dat hun cliënten daardoor twee keer moeten betalen voor de zaden. “Monsanto krijgt betaald wanneer het zijn zaden verkoopt. Volgens de wet hebben producenten het recht de zaden te vermenigvuldigen en nergens op aarde staat geschreven dat ze opnieuw moeten betalen,” zei advocaat Jane Berwanger. “Producenten betalen in feite een privé-belasting op de productie.”
Hoger beroep
Afgelopen april stelde rechter Giovanni Conti de producenten in de zuidelijke Braziliaanse staat Rio Grande do Sul in het gelijk. Hij gaf Monsanto opdracht de heffingen die de agroreus sinds 2004 heeft ontvangen terug te storten.
Monsanto ging in hoger beroep waardoor er pas in 2014 opnieuw uitspraak wordt gedaan in de zaak. Ondertussen ontvangt het Amerikaanse bedrijf nog steeds heffingen.
Op hetzelfde moment verspreidt de transgene soja zich ondanks protesten van milieuactivisten razendsnel door Brazilië. Transgene soja wordt in 17 van de 26 staten geteeld. De productie concentreert zich in de staten Mato Grosso, Parana en Rio Grande do Sul.
Zoals communicatiedirecteur van Monsanto Phil Angell in 1998 in New York Times Magazine zei: “We willen er zo veel mogelijk van verkopen. De veiligheid laten we over aan de FDA.”
Bronnen: AFP & RT.com via Niburu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten