maandag 4 juni 2012

Hawaï verbiedt plastic zak

(IPS) Als eerste Amerikaanse staat verbiedt Hawaï het gebruik van plastic boodschappentasjes. De staat heeft zelf te kampen met ernstige plasticvervuiling.

Steeds meer steden in de VS verbieden het gebruik van plastic wegwerptasjes, en nu heeft voor het eerst een hele staat dat gedaan. Nu het district Honolulu als laatste een verbod instelt, is het plastic zakje verboden in de hele staat Hawaï.

Honolulu verbiedt niet alleen plastic zakjes, maar ook papieren zakken als die voor minder dan 40 procent gerecycleerd zijn. Winkeliers krijgen wel nog drie jaar de tijd om de veranderingen door te voeren.

Eilandstaat

"Omdat we een eilandstaat zijn, worden we rechtstreeks geconfronteerd met de impact van plasticvervuiling en de schade daarvan voor het milieu", zegt Robert Harris van de milieuorganisatie Sierra Club op de zender MSNBC. "De mensen in Hawaï komen vaak in het water en in de natuur en zien er de vervuiling met plastic zakjes."

Aanvankelijk hadden actievoerders in Hawaï geijverd voor een verbod op het niveau van de staat, maar dat bleek politiek niet haalbaar. Nu ze erin geslaagd zijn om in alle districten een verbod te krijgen, is het resultaat in de praktijk hetzelfde. Gelijkgestemden in de hele Verenigde Staten willen nu dezelfde tactiek volgen.

Bron: MO.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten