donderdag 24 november 2011

Regering zou geld moeten drukken om schulden van burgers af te lossen, niet die van de banken

Econoom Steve Keen is een van de weinige economen die de globale financiële crisis heeft voorspeld en nu zegt hij dat de economie al in een ''grote depressie'' zit. Hij zegt dat om aan deze crisis te ontsnappen men de banken bankroet moeten laten gaan, het financiële systeem moeten nationaliseren en de schulden van mensen moeten afbetalen.

Hij geeft toe dat wat hij adverteert radicaal is, maar zegt dat het tijd is voor de regeringen dat zij geld geven aan de mensen die schulden hebben zodat zij deze kunnen afbetalen. In plaats van geld te geven aan de credietverleners zoals de banken die zich er aan vasthouden.


Bron: BBC.co.uk

8 opmerkingen:

  1. http://www.nujij.nl/economie/regering-zou-geld-aan-burgers-moeten-geven-niet.14614044.lynkx#axzz1ed0FBDr5 klik hem omhoog! Op Nujij.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. week 23 2009

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2009/week23/vr_vraag3.avi_plain.xml

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij heeft het wel over het afbetalen van de schulden van burgers in nood. Niet zomaar geld geven aan alle burgers. Een iets andere vraag misschien, dan die bij RTL. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben 100% mee eens.De woningbouwcorporaties zijn op de rug van de burger reik geworden.Als alle huurders de woning toeeigenen dan hoeft niemand huur te betalen en kan al dat geld in de economie gestopt worden.Mensen met hypotheek zouden ook ontlast worden.Alle problemen opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een idioot plan; Wie denk je dat het geld in de eerste plaats uitgeleend heeft? Dat zijn mensen met spaargeld die rendement (rente) nodig hebben om zelf inkomen te vergaren. Dit lost tijdelijk het schuldenprobleem op maar creert tegelijkertijd een dubbel inkomensprobleem, want hoe komen die schuldenaren nu aan nieuwe leningen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als de regering de schulden aflost krijgen de banken toch geld???

    Dus kunnen ze weer geld uitlenen, alleen moet dan gelijk wel even de rente afgeschaft worden zodat we uit de spiraal die inflatie heet stappen, geld gewoon zien als een produkt welk je koopt zoals een brood of vlees of zo...

    Eenmalig aankoopkosten en dan enkel maar afbetalen, krijg je een veel gezondere economie van dieniet enkel gericht is op groei!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit komt ook in veel gevallen door de fraude van banken, die geld lenen aan mensen die zich dit eigenlijk niet kunnen veroorloven. Dit is vooral in Amerika het geval geweest. Als mensen geen schulden meer hebben, hoeven ze ook niet meer zuinig te doen, en gaan ze hun geld juist ook weer uitgeven. En niet alleen meer geld op de bank zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Allereerst zie: http://perfecteconomy.com/

    De bedenker hiervan, een wiskundige, zegt een oplossing te hebben voor het probleem van nu. Die zou even simpel als effectief zijn, namelijk: afschaffing van de rente.

    Het probleem van nu is volgens hem dat banken uit het niets geld creeëren, wat met rente moet worden terugbetaald. Dat betekent dat geld naar banken toestroomt, vanuit de reële economie en er dus binnen de reële economie steeds minder geld is en wij dus als arbeiders minder betaald krijgen en wij teveel betalen voor goederen, omdat de rente moet worden opgebracht, voor de terug te betalen lening. Daarom moet er weer geld geleend worden, met extra rente etc.etc.
    De situatie waar we nu inkomen is het einde van die cyclus, namelijk dat wij de rente niet meer kunnen opbrengen, omdat het rente bedrag bijna evenredig is aan het reële geld dat er is.
    Gevolg is dat de boel in elkaar stort.

    De oplossing, afschaffing van de rente, zou dit tegengaan. Als er namelijk alleen geld wordt 'geproduceerd' tegen iets dat waarde vertegenwoordigd (bijv. een huis) is er niets aan de hand. Dat huis wordt afgeschreven over een periode van 100 jaar en dan zou alleen de afschrijving hoeven worden betaald aan de geldverstrekker. De rente die niet hoeft worden betaald, kan dan uitgegeven worden in de reële economie, wat zorgt voor groei.
    Bijkomend voordeel van de afschaffing van de rente is dat inflatie en deflatie verdwijnen en geld een dus vaste waarde heeft. 100 Euro nu is dan nog steeds evenveel waard over 20 jaar, dus heb je geen rente nodig over je spaargeld.
    Voor wanneer iemand roept dat banken dan geen geld meer uitlenen en dat het daarom niet werkt, is er de oplossing om banken te nationaliseren. Zo blijft het geld altijd een algemeen goed en niet alleen voor de rijke toplaag. Want nu maakt deze rijke toplaag uit het niets geld dat vrijwel kosteloos en zonder risico wordt gemaakt, omdat het systeem zo in elkaar zit dat het geproduceerde geld automatisch terugstroomt naar de bank MET RENTE!

    Over slapend rijk worden gesproken..

    BeantwoordenVerwijderen