maandag 28 november 2011

64 miljoen leegstaande nieuwbouw woningen tijdbom onder China

 
Spookstad Zheng Zhou, 11.00 uur 's morgens.  

Al jaren kent China een ongekende 'bouw-boom' die de drijvende kracht achter de hoge economische groei van het land is. Deze 'boom' blijkt echter een zeepbel van immense omvang te zijn: nu al staan 64 miljoen nieuwe woningen leeg waar geen koper voor te vinden is omdat ze veel te duur zijn. Ondertussen worden op last van de overheid in talloze steden nog steeds complete wijken platgewalst om plaats te maken voor nóg meer onverkoopbare appartementen en leegstaande winkelcentra. Terwijl er steeds meer spooksteden uit de grond worden gestampt hebben de uit hun huisjes verdreven bewoners 9 van de 10 keer geen geld om de nieuwe woningen te kunnen betalen.

Recent stootte China de VS van de eerste plaats af als zijnde 's werelds grootste fabrikant. Jaarlijks worden er in China zo'n 10 nieuwe steden gebouwd. De Chinese overheid is maar op één ding gericht, en dat is het in stand houden van de hoge economische groei. Dat hiervoor talloze zinloze bouwprojecten worden opgestart lijkt hen niets uit te maken. Het op peil houden van het BNP is heilig, dus wordt er stug verder gebouwd. Voor de uiteindelijk enorme gevolgen lijkt de Chinese overheid doof en blind.

Een Australische TV-ploeg van SBS toog in het voorjaar naar China om met eigen ogen de soms surrealistische situatie in veel steden te aanschouwen. Zo was Daya Bay aanvankelijk een plattelandsstadje, dat in enkele jaren werd omgetoverd tot een metropool waar 12 miljoen mensen kunnen wonen. Kunnen, want zelfs de door de staat gecontroleerde media geven toe dat 70% van alle gebouwde woningen nog altijd leeg staat. De prijzen van de nieuwe appartementen variëren er van 70.000 tot 100.000 dollar, een fortuin als bedacht wordt dat het gemiddelde jaarsalaris van de Chinees slechts 6000 dollar bedraagt.

Lees verder op: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten