donderdag 6 december 2012

NASA kondigt aan dat magnetische portalen ​wel bestaan

NASA Announces That Magnetic Portals Do Exist!

Stargates, magnetische portalen, vortexen in de ruimte: Science fiction schrijvers hebben het concept van bijzondere openingen in de ruimte en tijd allerlei namen gegeven om te verklaren hoe reizigers van verre gebieden uit de ruimte, tijd of beide in het luchtruim van de aarde verschijnen.

Hoewel de ontdekking nog in zijn kinderschoenen zou staan heeft een door NASA gefinancierde onderzoeker aan de Universiteit van Iowa bedacht hoe we deze gaten in de ruimte en tijd zouden kunnen vinden.

‘’We noemen ze X-punten’’, legt plasma fysicus Jack Scudder uit. ‘’Het zijn plaatsen waar het magnetisch veld van de aarde verbonden is met het magnetisch veld van de zon, waardoor er een ononderbroken pad ontstaat van onze eigen planeet naar de 150 miljoen kilometer van onze verwijderde atmosfeer van de  zon.

Een rapport van de NASA verteld dat deze magnetische portalen tientallen keren per dag openen en sluiten. Zijn liggen meestal op enkele tienduizenden kilometers van de aarde, waar ons geomagnetische veld de zonnewind ontmoet. De meeste portalen zijn klein en hebben een korte levensduur, andere zijn groot en stabieler. Er kunnen enorm veel energetische deeltjes door deze opening stromen en deze verwarmen de bovenste atmosfeer van de aarde waar ze geomagnetische stormen ontketenen en aurora ’s creëren.

NASA plant een missie genaamd ‘’MMS’’, een afkorting voor de Magnetosfeer Multischaal Missie, deze zou in 2014 gelanceerd worden om het fenomeen van magnetische portalen te bestuderen. Vier satellieten geladen met magnetische sensoren en energieke deeltjes detectoren zullen dan onze aardse magnetosfeer gaan omringen om te kijken hoe de portalen werken.

Er is slechts één probleem: Het vinden van de portalen zelf. Ze zijn namelijk onzichtbaar, instabiel en ongrijpbaar. Ze openen en sluiten zonder enige waarschuwing, echter zijn ze er wel wegwijzers, en de onderzoeker Scudder heeft ze gevonden.

Portalen vormen zich via een proces van magnetische heraansluiting. Een verstrengeling van lijnen van magnetische krachten van de zon en de aarde lopen kris kras door elkaar en komen dan vervolgens bij elkaar om openingen te vormen. ‘’X-punten’’ zijn de plekken waar deze openingen plaatsvinden. De plotselinge verbinden zorgt ervoor dat op deze plekken enorm veel geladen deeltjes worden uitgespuwd, waardoor hier een ‘’elektron diffusiegebied’’, ontstaat.

Om dit fenomeen te lokaliseren keek Scudder naar data van een ruimtesonde die de aarde meer dan 10 jaar geleden omcirkelde. Door de data te gebruiken vond Scudder vijf eenvoudige combinaties van magnetische velden en deeltjes meetingen die ons kunnen vertellen wanneer de sonde een X-punt tegenkwam. Dit betekend dat één enkele MMS satelliet de portalen zou kunnen vinden waarna hij de andere zou kunnen waarschuwen.

Wat dit voor ons betekend? Elke goeie magnetische portaal in de Science Fiction wereld biedt een snelle weg naar nieuwe werelden en nieuwe beschavingen. Het is hoogtijd dat wij deze stargates echt vinden, iets wat de heer Scudder is gelukt. Wordt vervolgd...

Vertaling: Kees Schenk

Bron: NASA.gov via Eresey.com

Stem hem omhoog op Nujij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten