vrijdag 21 december 2012

Apocalyps blijft uit

BUGARACH - In afwachting van de apocalyps, of het begin van 'de nieuwe tijd', hadden zich vrijdag duizenden mensen verzameld op historische plekken in Midden-Amerika en elders in de wereld. Het einde van de wereld kwam niet, maar velen hechtten toch spirituele waarde aan het einde van de '13e b'ak'tun' van de Maya-kalender.

Een mix van mystici, hippies en toeristen stond bij dageraad al te wachten op wat komen ging bij ruïnes van oude Maya-steden. „Ik hoop dat er iets gebeurt wat mij een beter iemand maakt. Als ik een beetje kosmische hulp kan krijgen, laat ik dat niet schieten”, aldus een Amerikaanse student bij Chichen Itza in Mexico. Anderen spraken over „ontwaken van bewustzijn”.

In het Midden-Amerikaanse land luidden Maya's op veel plekken het nieuwe tijdperk feestelijk in. Sommige Maya's baalden overigens van de wereldwijde hype over 21-12-2012. Zo vond de Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú dat het volk niet moest worden geassocieerd met zijn kalender, maar met de eeuwenoude boodschap van vrede en vernieuwing.

Maar niet iedereen nam de apocalyps en de nieuwe tijd even serieus. In onder meer Melbourne, Kuala Lumpur en zelfs in een atoombunker in Moskou waren themafeesten. Op Twitter was het einde van de wereld onderwerp van grote hilariteit. Zo biechtten vrouwen onder de noemer #EndOfTheWorldConfessions hun liefde voor meerdere mannen op.

In Nederland was #mayakalender erg populair. Toen de zaterdag aanbrak in Australië en Nieuw-Zeeland, kwamen daar 'opgeluchte' tweets vandaan als „wereld, we bestaan nog”.

Op een van de plekken waar vooraf problemen waren verwacht, de 'veilige haven' Pic de Bugarach in de Pyreneeën, bleef het rustig. Het gehucht Bugarach was de afgelopen dagen afgesloten uit angst voor een stormloop, maar er waren uiteindelijk meer journalisten dan apocalypsvluchtelingen.

Soms had de voorspelling wél vervelende consequenties. In China pakte de politie meer dan 1000 aanhangers van de sekte Kerk van de Almachtige God op. Ze hadden pamfletten verspreid over het naderende einde en zouden hebben opgeroepen in opstand te komen tegen de autoriteiten.

In Nederland bleef het rustig. Wel besloot het bedrijf Stahl in Waalwijk een grote rampoefening te schrappen. Dat gebeurde om onrust wegens het voorspelde einde van de wereld te voorkomen. In Soest was een 'Nieuwetijdsfeest' gepland dat de hele dag in beslag zou nemen.

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten