woensdag 26 december 2012

Asteroïde 2011 AG5 gaat de aarde niet raken in 2040

De 140 meter brede asteroïde 2011 AG5 zal de aarde in 2040 niet gaan raken. Astronomen van NASA zeggen nu dat de asteroïde onze planeet op een veilige afstand zal gaan passeren.


Afbeelding: NASA

Gelukkig maar, want deze rotsblok zou bij een inslag grote schade veroorzaken in een gebied van minstens 150 kilometer breed.

Asteroïde 2011 AG5 is ongeveer 140 meter breed en werd in januari 2011 ontdekt tijdens een Sky Survey, uitgevoerd door de universiteit van Arizona.

Gedurende 9 maanden werd de asteroïde door diverse observatoria gevolgd tot deze te ver weg was en niet meer kon worden gezien.

Vorig jaar bleek uit onderzoek naar de baan van de asteroïde dat er een kleine kans bestond dat deze over 28 jaren in botsing zou kunnen komen met de aarde.

De nieuwe bevindingen, namelijk dat de kans op een inslag veel kleiner is dan eerder werd aangenomen, werden tijdens een workshop op het NASA Goddard Space Flight center gepresenteerd.

De kans op een inslag is minder dan 1 procent, en volgens NASA zullen aanvullende observaties vanuit de ruimte en vanaf de grond aantonen dat er geen reden tot paniek is.

Observeren in 2013

Het waarnemen van de asteroïde was knap lastig omdat deze zich ver buiten de baan van Mars bevond en overdag aan de hemel stond, aan de andere kant van de zon.

In 2013 staat de asteroïde weliswaar op een afstand van 147 miljoen kilometer van de aarde, maar de locatie aan de hemel is wel veel gunstiger. Grond- en ruimtetelescopen kunnen dan waarschijnlijk een betere blik werpen op de asteroïde. Er is dan veel meer informatie te verzamelen over het pad van de asteroïde.

2023

In 2023 nadert de asteroïde de aarde op een afstand van 1.8 miljoen kilometer. Vanaf dat moment is nog veel beter te bepalen hoe groot het gevaar is voor onze planeet.

De afstand tussen de asteroïde en de aarde is heel belangrijk. Stel dat deze onze planeet in februari 2023 passeert op een afstand van 365 kilometer (bekend als een gravitationele sleutelgat), dan zou de aantrekkingskracht van de aarde aan de asteroïde kunnen gaan trekken waardoor er alsnog een kans bestaat op een inslag in 2040.

Een gravitationele sleutelgat is een klein gebied in de ruimte waar de planeet invloed kan uitoefenen op hemellichamen, zoals asteroïden.

Overigens bestaat er, met de huidige kennis over het pad van de asteroïde, slechts een hele kleine kans dat de asteroïde dit gebied in de ruimte zal passeren.

Ondanks dat de asteroïde waarschijnlijk onze planeet veilig zal passeren, zal NASA dit object wel blijven volgen. Maar stel dat uit de aanvullende observaties in de periode tussen 2013 en 2016 zou blijken dat de kans op een inslag toch groter blijkt kan in ieder geval op tijd actie worden ondernomen.

Bron: Cynosura.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten