woensdag 19 december 2012

Dode Zeerollen online gezet



JERUZALEM — De Israëlische Dienst voor Oudheden heeft 5000 fragmenten van de Dode Zeerollen online gezet. De digitale bibliotheek van Google waaraan de stukken zijn toegevoegd is dinsdag gelanceerd, meldde Google dinsdag. Eerder hielp Google het Israël Museum in Jeruzalem al om vijf van de belangrijkste Dode Zeerollen te digitaliseren.


De Dienst voor Oudheden bezit ongeveer 15.000 fragmenten van de Dode Zeerollen, die afkomstig zijn van zo’n 900 verschillende handschriften. Het is de bedoeling dat de complete collectie online beschikbaar wordt.

Bij de digitalisering is gebruikt gemaakt van geavanceerde technologie, waardoor zelfs details zijn te zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. De database is op tal van manieren doorzoekbaar.

De 2000 jaar oude geschriften werden rond de jaren 50 gevonden in grotten nabij de Dode Zee. Onder de rollen bevinden zich de oudste bekende Bijbelse handschriften. Met de digitalisering komt een einde aan een periode waarin de teksten alleen beschikbaar waren voor selecte groepjes wetenschappers, die de teksten nog volop onderzoeken.

www.deadseascrolls.org.il

Bron: Refdag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten