woensdag 26 december 2012

China gaat ’s werelds langste hogesnelheidslijn openen



China opent binnenkort de langste hogesnelheidslijn ter wereld. Het gaat om een 2.298 kilometer lange verbinding tussen de steden Beijing en Guangzhou, een afstand die de hogesnelheidstrein in minder dan tien uur af zal leggen.

De kogeltrein kan een snelheid halen van 300 kilometer per uur, waardoor de reistijd tussen de twee megasteden (op dit moment 24 uur) aanzienlijk wordt verminderd. Na verschillende testen, zal de eerste trein deze week tussen de twee steden rijden.

China kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen een hogesnelheidstrein nabij Wenzhou verongelukte. Bij dat ongeluk, dat de autoriteiten aanvankelijk in de doofpot wilden stoppen, kwamen veertig mensen om het leven en raakten nog eens 172 gewond.

Uit onderzoek bleek dat meerdere fouten tot de fatale botsing tussen twee treinen hadden geleid. Eén van de treinen kreeg door een blikseminslag geen energie meer, waarna een tweede trein door een falend signaalsysteem bovenop de eerste, inmiddels stilstaande trein botste.

China zegt nu maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van hogesnelheidstreinen te verzekeren. Het land geeft jaarlijks miljarden uit om het spoornetwerk te vernieuwen.

Overigens zal de kogeltrein die vanaf deze week tussen Beijing en Guangzou rijdt in de toekomst ook verbonden worden met Hong Kong. Analisten verwachten dat de trein dan een nog serieuzere concurrent wordt van het vliegtuig.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten