zaterdag 29 december 2012

Groot-Brittannië roept 2012 uit tot het natste jaar ooit


Foto: Hefin Owen/ohefin/flickr

Niet alleen bij ons wordt het jaar nat afgesloten, de ellende is nog veel groter in Groot-Brittannië. Daar is het een toepasselijk einde van 2012, want het voorbije jaar was het natste dat de Britten ooit hebben opgemeten.

De zomer was al kletsnat en de kerstperiode deed er nog een massa water bij. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is in Groot-Brittannië nooit zo hoog geweest. Het vorige record uit 2000 werd nipt verbroken. Veel Britten zagen Kerstmis dit jaar letterlijk in het water vallen door overstromingen. In Londen werd gisteren voor het eerst in twee jaar de barrière op de Thames gesloten om wateroverlast in de hoofdstad te vermijden.

Honderden huizen kwamen al onder water te staan, vooral in het zuidwesten van Engeland en langs de kust van Cornwall tot Kent. De komende dagen wordt het een beetje droger in de getroffen

Maar ook ben ons is het erg nat weer. Met meer dan 955 mm neerslag in Ukkel is 2012 nu al het natste jaar sinds 2002. Toen werd 1077 mm neerslag gemeten in Ukkel, meldt weerman David Dehenauw. Weerman Eddy De Mey zegt dat we ook dicht bij het maandrecord voor december op vlak van neerslag zitten. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) maakt na nieuwjaar de definitieve cijfers bekend.

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten