maandag 10 december 2012

Apocalyps soon?In de laatste rechte lijn naar 21 december 2012, volgens de 5.125 jaar tellende Maya-kalender de dag waarop de wereld zal ophouden te bestaan, worden in China en Rusland paniekaankopen van voedingsmiddelen genoteerd, terwijl de verkoop van overlevingskelders in de VS piekt. In Frankrijk stromen steeds meer mensen toe in het dorp Bugarach, waar zich een berg bevindt van waarop ze naar eigen zeggen door buitenaardse wezens zullen worden gered. Het dorp ligt vlakbij de stad Carcassonne en zou die dag door de Apocalyps worden gespaard. Het is al een tijdje uitgegroeid tot een verzamelplaats voor goeroes, cult-leden en andere helers.

Wat er net op 21 december gaat gebeuren blijft onduidelijk. Sommigen spreken van een botsing tussen de Aarde en de mythische planeet Nibiru, maar anderen houden het op het neerstorten van een komeet en nog anderen op een reusachtige zonnestorm.

Sommigen zijn er rotsvast van overtuigd dat het binnen twee weken voorgoed voorbij is. Een Tibetaanse monnik bevestigde het einde van de wereld in een lokale krant in het Russische Omutninsk (Kirov). Gevolg: een rush op producten gaande van kerosene, tot toortsen, thermossen en zout. Zelfs de Russische premier Dmitry Medvedev, moest tussenbeide komen om te verklaren dat hij niet geloofde dat 21 december het einde van de wereld zou betekenen.

In het Zuid-Amerikaanse Chili heeft één op vier werknemers op 21 december vrijaf gevraagd, terwijl 33% van de mensen een voorschot op hun loon van december willen, meldt Purantocia.cl.

China, dat zich traditioneel niet met apocalyptische voorspellingen inlaat, kampt met een vlaag paranoïa die kan worden getraceerd naar het succes van de Hollywoodblockbuster ‘2012’ uit 2009. In die film is te zien hoe Chinese militairen arken bouwen om de mensheid te redden. In de provincie Sichuan zijn nog amper kaarsen voorradig, nadat op het microblogplatform Sina Weibo, een bericht verscheen als zou de Apocalyps door drie dagen van duisternis worden voorafgegaan. In Shangai is een bende oplichters aan het werk, die tracht gepensioneerden te overtuigen hun spaargeld aan hen over te maken met de boodschap dat ze het beter aan liefdadigheid kunnen spenderen.

De voorbije dagen moest zelfs de NASA een communiqué uitvaardigen waarin stond te lezen dat Nibiru niet bestaat en dat de mogelijkheid dat de planeet zich achter de zon verschuilt een fabel is. Koren op de molen van samenzweringstheoretici die beweren dat het ruimteagentschap deel uitmaakt van een enorme samenzwering met als doel paniek te voorkomen.

Net als in 2002, toen de stad Nantes een eerste zelfmoordgolf kende - eveneens veroorzaakt door een voorspelling dat het einde der tijden nabij was - worden ook nu meer zelfmoorden gesignaleerd. David Morrison, een astronoom bij de NASA, stelde dat hij eens per week wordt geconfronteerd met kinderen niet ouder dan 11, die zeggen zelfmoord te overwegen om het einde der tijden te vermijden.

Maya-experts bevestigen aan de hand van antieke bronnen de datum van 21 december, maar hechten geen enkel geloof aan de bizarre apocalyptische voorspellingen die al geruime tijd de ronde doen.

Er is in de oude teksten namelijk geen sprake van enige Apocalyps. De Maya’s zouden deze dag ongetwijfeld gevierd hebben als een dag van spirituele hernieuwing. De volgende dag zouden ze dan hun kalender hebben aangepast, zoals ook wij dat elk jaar doen.

22 december 2013 wordt gewoon de eerste dag van de 22ste cyclus van de Maya-kalender, aldus Maya-wijze Pedro Celestino Yac Noj.

Bron: Wereldgeheimen.nl via Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten