dinsdag 8 mei 2012

Engelse EU sceptische partij scoort historisch hoog

Britse regeringspartijen krijgen klappen bij lokale verkiezingen

De eurosceptische partij UKIP behaalde met bijna dertien procent op de plaatsen waar zij opkwam, haar beste resultaat ooit.

Dé verrassing van deze lokale verkiezingen is de doorbraak van de UK Independence Party (UKIP). Deze patriottische partij werd in 1993 gesticht door Nigel Farage, inmiddels partijleider en berucht als het Europarlementslid dat Herman Van Rompuy ‘het charisma van een natte dweil' toedichtte. De UKIP heeft als belangrijkste programmapunt het afdwingen van een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. De partij had lang niet overal kandidaten, maar op de plaatsen waar ze wel verkiesbaar was, behaalde ze gemiddeld veertien procent van de stemmen. Die haalde ze vooral bij conservatieve stemmers.

‘Een ernstige bedreiging', zei conservatief parlementslid Philip Davies. ‘De UKIP gaat ons ook bij de nationale verkiezingen heel wat zetels kosten.' Sommige invloedrijke politici aan de meest rechtse en eurosceptische zijde van de partij, vinden dat premier Cameron zich dringend harder moet opstellen tegenover de EU en tegenover immigratie, om de verloren schapen weer naar de stal te leiden. Maar als de Conservatieven naar rechts opschuiven, komt de coalitieregering met de Liberal-Democrats onder druk.

Bij de UKIP hebben ze de smaak te pakken. ‘Veel sympathisanten willen zich bij de volgende verkiezingen in 2015 kandidaat stellen, zodat we in het hele land verkiesbaar worden,' zei een woordvoerder.           

Bron: Vandaag.be via Nujij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten