vrijdag 25 mei 2012

'Verruim je blik in de zoektocht naar buitenaards leven'

In de zoektocht naar leven buiten de aarde moeten we niet langer kijken naar biologische indicatoren, maar ons richten tot de natuurkunde. Dat stelt kosmoloog Charley Lineweaver.

Wat is er mis met de huidige definitie van leven? Vrijwel alles, meent Lineweaver. Om te beginnen hebben we niet echt een definitie van leven.

Wanneer je biologen vraagt of virussen leven zegt de helft ja en de andere helft nee. We willen een definitie die elders in het universum ook toegepast kan worden. Dat zou goed van pas komen omdat NASA een instrument probeert te ontwikkelen om leven in het heelal te detecteren.

Paspoorten

Stel dat een historicus iets te weten wil komen over de geschiedenis van Frankrijk. De meeste Fransen hebben tegenwoordig paspoorten. Het zou absurd zijn wanneer de historicus opgravingen zou gaan doen in de hoop paspoorten te vinden. Frankrijk heeft door de tijd bepaalde ontwikkelingen doorgemaakt en enkel in de moderne versie van het land zie je paspoorten. Ook het leven heeft zo haar eigen ontwikkelingen doorgemaakt.

Veel biologen definiëren leven aan de hand van de term darwinisme. We doen alsof dat logisch is, maar dat blijkt niet het geval. Wat is de eenheid voor een darwiniaans proces? Het gen? De cel? Een meercellig organisme? Evolueert een stad? Is Gaia een levend wezen?

Vrije energie

In de natuur bestaat een systeem dat zich voedt met de vrije energie die wordt geassocieerd met de gradiënten uit de omgeving. Een orkaan voedt zich met de vrije energie van luchtdruk, luchtvochtigheid en temperatuurgradiënten. Orkanen drijven de vrije energie uiteen en brengen de omgeving weer in evenwicht.

Volgens Lineweaver is dergelijk onderscheid tussen systemen die in evenwicht zijn en systemen die niet in evenwicht zijn duidelijker dan de traditionele grens tussen wat leeft en wat niet. Het zou logischer zijn om de definitie van ‘leven’ op te rekken in plaats van steeds te zoeken naar een denkbeeldige grens. Mensen baseren zich op de onrealistische verwachting dat er een grens moet zijn waar we die in het verleden hebben geplaatst. We moeten het zwart-witdenken loslaten en rekening houden met een breed scala aan mogelijkheden, aldus Lineweaver.

Bron: Newscientist.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten