zondag 27 mei 2012

Wetenschappers ontwikkelen middel tegen resistente superbacteriën

 
Bacteriën die resistent zijn tegen vrijwel alle vormen van antibiotica vormen in de hele wereld een steeds groter probleem.

Wetenschappers hebben een middel ontwikkeld dat 99% van alle bacteriën doodt en al op korte termijn de bestaande antibiotica kan gaan vervangen. Het is overigens net op het nippertje, want instanties en experts waarschuwen al enige tijd dat binnen enkele jaren geen enkele bekende antibiotica meer zal werken tegen de in opmars zijnde resistente superbacteriën. Hierdoor dreigen mensen net als in het verleden weer te overlijden aan simpele infecties.

Het nieuwe middel bestaat uit een soort coating die reeds wordt toegepast bij de fabricage van onder andere contactlenzen. In de toekomst kan het ook worden gebruikt voor biomedische apparatuur zoals katheters en implantaten. De coating is een sponsachtige polymeer dat een positieve lading bevat. Deze trekt bacteriën, wier celwanden een negatieve lading bevatten, aan. Zodra de bacteriën in de poriën van de coating terecht komen worden deze celwanden uit elkaar gescheurd en sterven de bacteriën. Om die reden zal het ook voor superbacteriën buitengewoon moeilijk worden om tegen dit middel resistent te worden.

Volgende stap: crèmes, lotions, pillen

Op basis van deze coating werd een nieuwe vloeibare oplossing gemaakt die bacteriën en schimmels doodt zonder daarbij gezonde menselijke cellen te beschadigen. De volgende stap is het toepassen van deze oplossing in crèmes en lotions, die vervolgens kunnen worden gebruikt voor het desinfecteren van wonden. 'Ons langetermijndoel is er een inneembare vorm van te maken, zodat het bacterie infecties in het lichaam -denk bijvoorbeeld aan long- en hersenvliesontsteking- effectief kan bestrijden. Dan kunnen (bestaande) antibiotica als standaardmedicijn worden vervangen,' aldus Mary Chan van de Nanyang Technology University in Singapore. (1)

Geen moment te vroeg

Het is de bedoeling dat het nieuwe medicijn al binnen vijf jaar op de markt verschijnt - geen moment te vroeg, want er bestaan nog maar een handjevol soorten 'laatste strohalm' antibiotica die werkzaam zijn tegen alle bacteriën. Het gevaar is dat de over de hele wereld sterk in opmars zijnde superbacteriën over enkele jaren ook voor deze laatste verdedigingslijn resistent zullen zijn, waarna grote epidemieën zouden kunnen uitbreken (2). Bestaande antibiotica zijn steeds minder effectief geworden omdat ze te snel en te vaak worden voorgeschreven en omdat veel mensen hun kuur niet afmaken.

(1) The Epoch Times
(2) NU
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten