zaterdag 22 september 2012

Anarchie in het Groningse Haren - Update















21 September 2012 - Massa’s mensen trekken naar Haren om wat ze denken, het feest van hun leven te gaan vieren, nadat ze allemaal een uitnodiging hebben gekregen van Merthe die haar 16e verjaardagsfeest wil vieren, al was het niet haar intentie om heel Nederland uit te nodigen...

Het begint allemaal bij de fictieve film Project X. De feestfilm van het jaar, waarin een jongen Thomas een verjaardagsfeest wil geven samen met zijn vrienden, het nieuws verspreid zich als een lopend vuurtje en binnen no-time zijn er honderden mensen, en uiteindelijk zelfs minstens duizend mensen. Iedereen heeft de tijd en van zijn leven, en op het eind is er complete anarchie en vernieling in zijn woonwijk, maar is hij ook de populairste jongen van de school. Na het zien van deze film hebben veel mensen moeten denken, dit willen wij ook. Het grootste meest geweldige feest ooit, net als in de film. En toen een paar dagen geleden nadat het feest van Merthe een hype werd op facebook, is iedereen dan ook volop enthousiast. Iedereen ziet voor zich hoe deze film werkelijkheid kon worden in het Groningse Haren, en voor veel mensen is dit een droom die uitkomt. Rond zes uur hebben enkele honderden jongeren zich dan ook al verzameld. Ook veel bewoners komen even kijken, en de media stort zich er volop op. Haren staat vanaf dat moment volop in het nieuws, niet alleen in Nederland ook wereldwijd. In de middag staat #ProjectXHaren als trending topic nummer zeven wereldwijd op Twitter en is Haren ook al in het nieuws van CNN geweest. Een paar uur later hebben enkele duizenden jongeren zich al verzameld bij het huis van Merthe, die inmiddels allang is gevlucht naar een veilig oord. Pas echt lijkt het uit de hand te lopen als de ME erbij komt. Ze drijven de jongeren de straat uit, en er lijkt alleen maar meer chaos te ontstaan. Om elf minuten voor negen slaat de sfeer dan pas echt om toen als een jongen in een lampaarpaal klimt en de ME ingrijpt. Nadat de ME charges uitvoert op de menigte lijken veel van hen te veranderen in relschoppers. Jongere gaan vanaf dat moment op daken huizen staan, en worden daar toegejuicht door hun leeftijdsgenoten. Een scène die ook in de in de film voorkomt. Ze gooien voorwerpen naar de ME, en ondertussen lopen er duizenden mensen door tuinen en over auto’s. Ook de lokale Albert Heijn blijft niet opgespaard en wordt geplunderd. Het blijkt dat er hooligans met voorbedachte raden naar Haren zijn gekomen om relletjes te schoppen. Auto’s worden in brand gestoken, lantaarnpalen worden uit de grond getrokken, er wordt geplunderd en er wordt nog veel meer schade aangericht. Wat begon als een droom die uitkwam voor sommige lijkt te zijn verandert in totale anarchie. Mensen vertrekken op dit moment met bussen uit Haren, en iedereen lijkt nu toch wel te beseffen dat het feestje toch echt afgelopen is.

Inmiddels laat de media weten dat er 30 gewonden zijn gevallen, en dat de schade verhaalt zal worden op de relschoppers.

Door: Kees Schenk

3 opmerkingen:

  1. 27 oktober nieuwe project X? in Gouda?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Standaard staat een evenement maken op "vrienden", als je bewust of onbewust deze instelling gaat veranderen roep je het onheil over je af.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Robin T: Strak plan :-p

    Als de politie dan eens een keer afwezig blijft en een pilletje neemt tegen de provocatie drift, dan wordt het nog gezellig ook :-D

    BeantwoordenVerwijderen