donderdag 27 september 2012

Australische plaat breekt doormidden

De tektonische plaat waarop Australië ligt, is gebroken. Tijdens de heftige aardbeving voor de kust van Sumatra, afgelopen 11 april, is de plaat op vier plekken gescheurd. De aardbeving, met een kracht van 8,7, deed zich voor in een zeer uitgestrekt gebied en was zo heftig omdat er een nieuwe scheur in de oceaanbodem ontstond.

De aarde is opgebouwd op tektonische platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Als platen tegen elkaar komen, ontstaan vulkanen en aardbevingen. Zoals in Chili of Japan. Op andere plekken drijven platen juist uit elkaar. Daar ontstaan ook vulkanen, maar ook nieuw land. IJsland is een goed voorbeeld.


Afbeelding: University of Utah Seismograph Stations.
 
Eens in de miljoenen jaren scheurt een bestaande plaat uit elkaar. Dat gebeurt dus nu met de Australische plaat. Die beweegt in noordelijke richting. Een deel van de plaat botst daarbij tegen de Sunda-plaat, waarop Indonesië ligt. Het westelijkere deel van de Australische plaat kan wel vrij bewegen.

Dat leverde spanning op, die afgelopen april zorgde voor de scheuring. Het is de eerste keer dat geologen een dergelijke nieuwe scheur zien ontstaan. De krachten die zorgden voor dit fenomeen zijn al 50 miljoen jaar aan de gang. De scheur kan betekenen dat er op termijn nieuw land ontstaat, maar dan zijn we eeuwen verder.

Bron: Nature.com via Faqt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten