woensdag 7 november 2012

Chinese verkiezingen belangrijker dan Amerikaanse

Chinese verkiezingen belangrijker dan Amerikaanse?
Foto: Stefan Blommaert

2012 is een belangrijk jaar voor de wereldpolitiek. 'Alle ogen zijn gericht' op de verkiezingen in 'the greatest nation in the world'. Maar kijkt toch ook - en misschien wel vooral - naar de nakende machtswissel in China.

Op 8 november begint in Beijing namelijk het achttiende congres van de Chinese Communistische Partij. En dat zou in geopolitiek opzicht wel eens belangrijker kunnen zijn dan de presidentsverkiezingen in de VS.

President Hu Jintao is na tien jaar aan het einde van zijn mandaat, en een aantal leden van het Centraal Comité worden vervangen. In het Centraal Uitvoerend Comité - de hoogste autoriteit binnen het Politbureau - zetelen zeven à negen leden uit de partij, de overheid en leger.

De belangrijkste vragen: Zal het congres kiezen voor hervormingsgezinde (vrijemarktgezinde) comitéleden zoals 'brandweerman' Wang Qishan? Krijgen vernieuwers sleutelposities?

In afwachting neemt de overheid maatregelen om te voorkomen dat er ongewenste boodschappen over het congres verspreid worden. De inwoners van Beijing mogen geen postduiven meer lossen of telegeleide vliegtuigjes kopen zonder toestemming van de politie. De de achterruiten van de taxi's (foto) worden geblokkeerd en naar verluidt kijken de autoriteiten ook naar opruiende boodschappen op pingpongballetjes.

Bron: Radio1.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten