zondag 25 november 2012

Thailand: Demonstratie Pitak Siam afgelast; leider treedt af



De grootscheeps opgezette protestbijeenkomst van de Pitak Siam groep in Bangkok is gisteren om 17.00 uur lokale tijd afgeblazen. Het aantal verwachtte demonstranten van een miljoen werd bij lange na niet gehaald, er vielen 61 gewonden en 137 mensen werden gearresteerd.

Leider Generaal Boonlert Kaewprasit heeft aangekondigd af te treden. Volgens hem heeft de politie alle middelen gebruikt om te voorkomen dat mensen het Royal Plaza plein konden bereiken waar de demonstratie werd gehouden. “Als we door waren gegaan bestond het risico dat demonstranten hun leven zouden verliezen,” zei hij. Hij hekelde het geweld en de houding van de regering Yingluck.

Volgens de politie, hebben niet meer dan 12.000 mensen het plein bereikt, terwijl ongeveer 5.000 betogers betrokken waren bij confrontaties met de oproerpolitie op barrières rond de route naar Royal Plaza. Ongeveer 20.000 man politie en soldaten waren ingezet om de orde te handhaven. Pitak Siam leiders beschuldigen de regering ervan dat ze demonstranten van buiten Bangkok heeft gehinderd en tegengehouden door het opzetten van een buitensporig aantal controlepunten voor auto’s in de stad.

Onder de 61 gewonden waren twee politieagenten, één militair en twee journalisten van de pers. De meeste van de verwondingen waren het gevolg van blootstelling aan traangas of kneuzingen. De twee gewonde journalisten waren een medewerker van de Khao Sod krant en een verslaggever van het Thaise TBS televisie. Ze waren eerste instantie aangehouden samen met andere demonstranten, maar werden later weer vrijgelaten. De politie zei dat ze ten onrechte waren aangezien voor demonstranten.

De Thaise Vereniging van Journalisten en de Thaise Broadcast Journalist Association hebben daar zo hun twijfels over. “Ze verklaarden dat de politie had overdreven in het gebruik van geweld en de arrestatie van mediapersoneel. “Deze acties vormen een bedreiging voor de persvrijheid en voor mediaprofessionals die ervoor verantwoordelijk zijn om het publiek te informeren,” aldus de belangenvereniging.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten