donderdag 1 november 2012

'Sandy is slechts voorproefje'



NEW YORK - Over de verwoestingen die orkaan Sandy heeft aangericht, zouden we helemaal niet verbaasd moeten zijn. Dat zeggen Amerikaanse natuurwetenschappers. "Sandy is slechts een voorproefje van wat er komen gaat."

Dat zegt Michael Oppenheimer, klimaatwetenschapper aan de Princeton University tegen CNN. "De grotere stormen gecombineerd met de stijgende zeespiegel veroorzaken een grotere dreiging."

Oppenheimer publiceerde eerder dit jaar in wetenschapsblad Nature een onderzoek over orkaan Irene, die de VS vorig jaar trof. Hij concludeerde dat de 'storm van de eeuw' zou veranderen in de 'storm van iedere twintig jaar of minder'.

De onderzoeker meent dat de stormen in de toekomst alleen maar groter en krachtiger zullen worden. Als reden daarvoor noemt hij de klimaatverandering. Sandy had een indrukwekkende diameter van bijna 1500 kilometer, veel groter dan eerdere stormen.

Miljoenen Amerikanen zullen nog lang last hebben van de schade die de 'Frankenstorm' aanrichtte. In de Amerikaanse staat New Jersey kwamen 39 mensen om het leven. Ook in het Caribisch gebied vielen tientallen slachtoffers. De economische schade wordt geschat op 10 miljard. Per dag.

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten