donderdag 5 juli 2012

China bouwt spookstad in Angola (video)


Waarom bouwt China enorme spooksteden waar niemand woont? De BBC deed verslag van een dergelijk bouwproject op dertig kilometer van de Angolese hoofdstad Luanda.

De stad, Nova Cidade de Kilamba, is ontworpen voor een half miljoen mensen en bestaat uit 750 woontorens, 12 scholen en meer dan 100 winkels.

De China International Trust and Investment Corporation (CITIC) stampte de stad in minder dan drie jaar uit de grond. BBC-journaliste Louise Redvers ontdekte dat de meeste gebouwen van de stad helemaal leegstaan.

Woestijn

Deze lege steden zijn niet alleen in Afrika te vinden. Afgelopen jaar bleek uit foto's van Google Earth dat in China veel van dit soort enorme spooksteden zijn gebouwd. Wolkenkrabbers, overheidsgebouwen, appartementencomplexen, huizen, allemaal verbonden middels een netwerk van verlaten wegen.

Sommige steden zijn gebouwd in de meest onherbergzame gebieden. Zo is één van de spooksteden gebouwd in het midden van een woestijn in Binnen-Mongolië.

Filmset

Miljarden euro’s hebben de bouwprojecten gekost, maar foto’s onthullen dat er niemand woont. De foto’s lijken te zijn gemaakt op een filmset.

Afgelopen jaar stonden in China 64 miljoen leegstaande huizen en bouwde het land tot 20 nieuwe spooksteden per jaar. Er werd gespeculeerd dat de Chinezen hun geld wilden opslaan in de vorm van vastgoed.

Het systeem

Patrick Chovanec van de Tsinghua-universiteit in Peking legde uit: “Wie wil de burgemeester zijn die moet uitleggen dat het bbp van zijn gemeente het afgelopen jaar niet met 8 procent is gestegen? Dat wil niemand. Dus het systeem zegt: bouwen. Als dat de meest gemakkelijke manier is om groei te bereiken blijf je bouwen, ongeacht of er mensen komen te wonen.”

Onderstaande foto’s van de Chinese spookstad Nova Cidade de Kilamba in Afrika zijn op Facebook verschenen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten