dinsdag 3 juli 2012

Amerikaanse deeltjesversneller verbreekt temperatuurrecord

Amerikaanse wetenschappers hebben het record van de hoogst gecreëerde temperatuur verbroken. Door middel van deeltjesbotsingen werd een temperatuur bereikt die 250.000 keer hoger is dan die van het binnenste van de zon.

Niet eerder waren wetenschappers erin geslaagd een dergelijke temperatuurmeting te doen, waardoor deze als record wordt opgenomen in de Guinness World Records. Het is echter wel aannemelijk dat wetenschappers ooit een hogere temperatuur hebben bereikt; de LHC laat deeltjes met een nog hogere energie botsen, maar er is nooit een officiële temperatuurmeting gepubliceerd. Daardoor krijgt de Amerikaanse Relativistic Heavy Ion Collider nu het record van de hoogste door mensen gecreëerde temperatuur toegewezen.

De temperatuur werd al enige tijd geleden bereikt in de RHIC, die in Brookhaven staat. In een tunnel worden, net als in de Large Hadron Collider van het CERN, deeltjes versneld die vervolgens op elkaar botsen. Door elektrisch geladen goudatomen op elkaar te laten botsen met een snelheid die bijna net zo hoog is als die van het licht, bereikten de wetenschappers een temperatuur van bijna 4 biljoen graden.

Bij die temperatuur bestaan deeltjes in vloeibare vorm, waarbij een soort plasma ontstaat van quarks en gluons, die normaal gesproken atomen vormen. Opvallend genoeg wordt dit gedrag ook waargenomen als de temperatuur het absolute nulpunt benadert. Volgens de wetenschappers werd de temperatuur van 4 biljoen graden ook bereikt toen het universum ongeveer een miljoenste seconde oud was. Omdat het heelal daarna begon af te koelen, konden deeltjes zoals atomen en moleculen worden gevormd.

Door: Bauke Schiev

Bron: Tweaker.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten