zondag 22 juli 2012

'Superrijken verbergen minstens 21 biljoen in geheime belastingparadijzen'

Een wereldwijde elite van superrijken had aan het einde van 2010 ten minste 21 biljoen dollar (ruim 17 biljoen euro) verborgen in geheime belastingparadijzen. Dat blijkt uit een grote studie.

Het onderzoek - The Price of Offshore Revisited - is geschreven door James Henry, voormalig hoofdeconoom van het Amerikaanse consultancybureau McKinsey, in opdracht van de internationale beweging Tax Justice Network.

Het bedrag (21.000.000.000.000 dollar) is gelijk aan de economieën van de Verenigde Staten en Japan samen. Volgens Henry is het bedrag van 21 biljoen dollar een voorzichtige aanname, de werkelijke omvang zou zelfs 32 biljoen dollar kunnen zijn.

'De verloren belastinginkomsten, geïmpliceerd door onze schattingen, zijn enorm. Het is groot genoeg om een significant verschil te maken voor de financiën van een groot aantal landen', aldus Henry tegen BBC.

'Vanuit een ander oogpunt is dit resultaat echt goed nieuws. De wereld blijkt nu een enorme stapel financiële rijkdom te hebben, die zou kunnen worden gebruikt om een bijdrage te leveren aan een oplossing van onze wereldwijde urgente problemen.'

Voor het onderzoek zijn gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden gebruikt. Het onderzoek heeft alleen betrekking op financiële rijkdom, en niet op andere activa als vastgoed en jachten.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten