dinsdag 3 juli 2012

En toen deed San Diego even heel mysterieus van 'boem'



Van Chula Vista tot Oceanside: iedereen in en rond San Diego heeft het gisterenmiddag gehoord én gevoeld. Een mysterieuze dreun overviel de prachtige Amerikaanse stad. Een deur die hard dichtsloeg of een schok die ramen deed daveren, waren enkele van de omschrijvingen van de lokale waarnemers. Er werd echter geen seismologische activiteit in de omgeving gemeten.

Geen aardbeving dus. "Eerder sonisch van aard", tweette NBC-journaliste Dagmar Midcap, die op dat moment in Del Mar vertoefde. Een militaire oefening met antiradarsneeuw kan namelijk ook een soortgelijke schok met zich meebrengen, zoals dat twee maanden geleden nog het geval was in San Diego. Maar gisteren bleek er geen antiradarsneeuw in de lucht te hangen op het moment van de knal.

Zowel de bewoners als de experts stonden dus voor een raadsel. Maar wetenschapper Kristoffer Walker vond dan toch het verlossende antwoord. "Er was inderdaad een atmosferische schok of 'luchtbeving'. De waarschijnlijke oorzaak van deze 'luchtbevingen' moet gezocht worden in de dagelijkse militaire oefeningen die op minstens 80 km van de kust van San Diego in de daartoe voorziene militaire zones worden gehouden."

"Meestal hoort niemand op het vasteland die 'luchtbevingen' maar als de wind snelheden van meer dan 160 km/uur haalt, dan zijn ze wel waarneembaar in bepaalde delen van San Diego", aldus Walker.

Het leger bevestigt dat de marine momenteel niet met ongewone trainingen experimenteert. Dit weekend wordt er bijvoorbeeld gewoon met tanks geoefend.

Door: Joeri Vlemings

Bron: NBC via DeMorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten