donderdag 5 juli 2012

Zuid-Korea begint weer met walvissenjacht

PANAMA-STAD - Zuid-Korea wil "om wetenschappelijke redenen'' weer op walvissen jagen. Het land verraste met zijn aankondiging de deelnemers aan de vergadering van de Internationale Walviscommissie, die in Panama-Stad wordt gehouden.

Milieuactivisten, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben kwaad gereageerd. Zuid-Korea zegt dat zijn vissers klagen dat de groeiende populatie walvissen het visbestand uitput. Het Wereldnatuurfonds zegt dat daarvoor geen wetenschappelijke bewijzen bestaan.

Handel

Het moratorium op de vangst van walvissen dat in 1986 werd ingevoerd, staat wetenschappelijk onderzoek van dode walvissen toe. Het vlees van die dieren mag in de handel worden gebracht.

De minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw Zeeland, Murray McCully, meent dat het vangen van walvissen voor effectief wetenschappelijk onderzoek helemaal niet nodig is. "Dit is net zo geloofwaardig als het zogenaamde wetenschappelijke programma in Japan.'' Ook Japan maakt gebruik van het excuus dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat om op de dieren te jagen.

Dwergvinvissen

Zuid-Korea kondigde aan in de loop van donderdag te laten weten op hoeveel dwergvinvissen zal worden gejaagd. Het land benadrukte dat het geen internationale toestemming nodig heeft om op de dieren te jagen in eigen wateren.

In het zuidoosten van Zuid-Korea bestaat een traditie in het consumeren van walvissen die duizenden jaren teruggaat. Lokale vissers halen regelmatig walvissen binnen die volgens hun verklaringen per ongeluk in hun netten verstrikt zijn geraakt. Milieugroeperingen beweren dat de dieren met opzet worden gevangen en dat het vlees makkelijk te verkrijgen is in de winkels en in restaurants.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten