zaterdag 7 juli 2012

'Maffia leerde van Wall Street': banken even corrupt als kartels (video)



Host van Viewpoint Eliot Spitzer, redacteur van Rolling Stone Matt Taibbi en bestuursvoorzitter van Better Markets Dennis Kelleher analyseren het Libor-schandaal binnen de bankwereld.

Barclays-directeur Bob Diamond stapte onlangs op nadat zijn bank een boete van $453 miljoen kreeg opgelegd wegens betrokkenheid bij het schandaal.

Er werd door banken gesjoemeld met de Libor-rente, de rente waartegen zij op de geldmarkt bereid zijn te lenen. De Libor wordt gebruikt als basis voor vaststelling van de rente bij heel veel financiële producten wereldwijd, waaronder de hypotheekrente en spaarrekeningen.

Kartels

Barclays zou een te lage rente hebben opgegeven. Taibbi legt uit dat de bank onmogelijk alleen kan hebben gehandeld. Barclays en de Royal Bank of Scotland kunnen volgens hem niet de enige betrokken partijen zijn. Het kunnen zelfs geen vier of vijf banken geweest zijn. Uiteindelijk wordt waarschijnlijk duidelijk dat ze er allemaal bij betrokken zijn geweest, zegt hij. En dat is belangrijk voor de mensen om te beseffen: ze zijn net zo corrupt als de maffiakartels.

Kelleher beargumenteert dat het Libor-schandaal bewijst hoe de financiële industrie ‘corrupt en tot in de kern verrot’ is. “De topmannen die gebruik maakten van het bedrijfsmodel dat het gehele financiële systeem in 2008 deed instorten besturen deze banken nog steeds,” aldus Kelleher. Hij roept de politie op om de Wall Street-bankiers in te rekenen.



Bron: Current.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten