Nasa-satellietbeelden tonen een sikkelvormige scheur in de gletsjer. Foto: Reuters
Satellietbeelden tonen een duidelijke barst in de gletsjertong, die rechtstreeks in zee eindigt.
Twee jaar geleden brak ook al een stuk van de Petermann-gletsjer af. Toen ging het om een ijseiland van 250 vierkante kilometer, of twee keer zo groot als het stuk dat deze week afbrak.
'Verontrustend'
Gletsjers verliezen van nature grote stukken ijs, maar de omvang van de ijsbergen die de voorbije jaren zijn afgebroken verrast wetenschappers. 'De gletsjer is niet ineen aan het storten, maar het gaat hier wel om een belangrijk gebeuren', zei Eric Rignot van Nasa in een verklaring.
Andere wetenschappers zien de afgebroken ijsberg minder rooskleurig in. Andreas Muenchow, professor oceanologie aan de universiteit van Delaware, nam tegenover het persagentschap AP de woorden 'dramatisch' en 'verontrustend' in de mond.
'We zijn al 150 jaar gegevens aan het verzamelen, en zien nu veranderingen die we nog nooit hebben gezien', aldus Muenchow.
Zeeniveau zal niet stijgen
De Petermann-gletsjer is een van de laatste twee grote gletsjers van Groenland en ligt zo'n 1.000 kilometer ten zuiden van de Noordpool. Ijsbergen van die gletsjer bereiken soms zelfs de Canadese kust, waar ze een gevaar vormen voor de scheepvaart.
De afgebroken ijsberg zal geen invloed hebben op het zeeniveau, aangezien de ijsschots al op het water dreef.
Bron: Nieuwsblad.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten