dinsdag 8 januari 2013

Thorium wordt groter dan vuur



Terwijl in het Westen de weerstand tegen kernenergie groeit, richten China, Japan en India er juist hun pijlen op. Vooral energie uit het metaal thorium is populair. Het moet de grootste energiedoorbraak zijn sinds de ontdekking van vuur.

Thorium heeft grote voordelen boven uranium. Zo produceren thoriumreactoren veel minder nucleair afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende kerncentrales. Ook zou de kans op een smelting zoals in Fukushima veel kleiner zijn met een gesmoltenzoutreactor op basis van thorium. Bovendien is er veel meer thorium beschikbaar dan uranium, zo is op te maken uit de tabel van Mendelejev, en is het spul veel krachtiger. "De aardkorst bevat vier tot vijf keer zoveel thorium als uranium", zegt Jan Leen Kloosterman, reactorfysicus van de Technische Universiteit Delft.

De ontwikkeling van energie uit thorium zou het energieprobleem in een klap oplossen. "In potentie is er voldoende thorium om de hele wereld tienduizenden jaren van elektriciteit te voorzien. De vraag is of het ook economisch te winnen is, en of de prijs van elektriciteit uit thorium laag genoeg kan worden gemaakt. Ik heb daar wel vertrouwen in", aldus Kloosterman. "In India zijn er zandstranden die rijke voorraden aan thorium bevatten. Als de technologie ver genoeg is gevorderd, zouden Indiërs bij wijze van spreken met één tupperwaredoos gevuld met zand voor lange tijd in hun energiebehoefte kunnen voorzien."

China steekt dit decennium 268 miljoen euro in de ontwikkeling van een thoriumreactor die geen water maar gesmolten zout bevat als koelmiddel. Ook Japan heeft zijn hoop gevestigd op een gesmoltenzoutreactor, terwijl India inzet op een zwaarwaterreactor op basis van thorium.

In de Nederlandse bodem komt, voor zover bekend, nauwelijks thorium voor. Volgens deskundigen kan het nog zeker twintig jaar duren voor kernenergie uit thorium commercieel toepasbaar is. De doorbraak zal waarschijnlijk niet uit Europa komen, denken zij, maar uit Azië.

Bron: Powned.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten