maandag 14 januari 2013

Protest Madrid om gezondheidszorg

Duizenden Spanjaarden zijn zondag in Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen de geplande hervorming van een deel van de Spaanse gezondheidszorg. Het is de tweede grote betoging dit jaar genaamd 'witte golf', vernoemd naar de witte uniformen die veel ziekenhuismedewerkers dragen. Ook vorig jaar werd meermaals geprotesteerd tegen de privatisering van de gezondheidszorg.

De regio waar Madrid deel van uitmaakt heeft voorgesteld om het bestuur van zes van de twintig grootste publieke ziekenhuizen en van tien procent van de 268 openbare gezondheidscentra te privatiseren. Volgens de regionale autoriteiten is dit nodig om de gezondheidszorg in de economische crisis in stand te houden.

De betogers zetten echter hun vraagtekens bij deze redenering. “Achter deze maatregel gaat een politieke en niet een financiële motivatie schuil”, zei de 47-jarige Mario Sola. “Als publieke ziekenhuizen zulke onhoudbare verliezen leden, zoals ons wordt verteld, dan zouden private bedrijven helemaal geen interesse hebben.”

Auteur: Novum

Bron: ND.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten