dinsdag 16 oktober 2012

Israëlische uitvinder: kartonnen fiets kan de wereld veranderen

Een fiets die bijna helemaal uit karton bestaat kan de manier waarop we ons voortbewegen veranderen, van de meest verstopte steden tot de armste gebieden in Afrika, zo zegt een Israëlische uitvinder.

De 50-jarige Izhar Gafni, expert op het gebied van massaproductie en wielerenthousiasteling, wil al jaren een fiets van karton op de markt brengen.

Het maken van een kartonnen doos is makkelijk, maar een kartonnen fiets die zeer sterk is en lang meegaat bleek een stuk lastiger om te fabriceren, aldus Gafni. Het kostte hem anderhalf jaar om het karton op de juiste manier te vouwen.

Houtpulp

Karton, gemaakt van houtpulp, werd in de 19e eeuw uitgevonden om waardevolle objecten te vervoeren. Zelden werd het gezien als grondstof voor gebruiksvoorwerpen die normaal van bijvoorbeeld metaal worden gemaakt.

Wanneer het karton in de juiste vorm is gesneden wordt het behandeld met een geheime mix van organische materialen zodat de fiets waterbestendig en vuurvast is. Vervolgens krijgt het karton een verflaag.

Als de fiets over een paar maanden klaar is voor massaproductie hoeft Gifni geen metaal te gebruiken. Zelfs de remmen en wielen worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Sterk

“Ik sta er keer op keer versteld van hoe sterk dit materiaal is, het is indrukwekkend,” zei hij. Gafni werkt vanuit zijn tuinschuurtje, een typische plek waar de meest legendarische uitvindingen worden gedaan.

Gafni heeft zelf een aantal fietsen die duizenden euro’s waard zijn, maar wanneer zijn creatie op de markt komt hoef je slechts 15 euro te betalen voor een volwaardige fiets. Per eenheid is hij naar schatting 7 euro aan materiaalkosten kwijt.

“Toen we anderhalf jaar geleden begonnen lachten mensen ons uit, maar nu krijgen we meer dan 10 e-mails per dag met vragen waar je zo’n fiets kunt kopen,” zei Gafni.

Gratis

Het bedrijfsmodel is zo opgesteld dat de subsidie voor het gebruik van ‘groene’ materialen hoger is dan het bedrag dat Gafni kwijt is aan de productie, zodat fietsen in arme landen gratis kunnen worden weggegeven.

Naast fietsen gaat het bedrijf van Gafni ook rolstoelen van karton maken. Over zes maanden komt er bovendien een kartonnen stadsfiets met een elektrische motor.

De fietsen zijn niet alleen spotgoedkoop, ze zijn ook zeer licht en hoeven niet worden versteld of gerepareerd. De banden van de fiets, die worden gemaakt van oude autobanden, kunnen nooit lek raken.

Als je de fiets niet meer wilt, breng je het exemplaar terug naar de fabriek, waar het wordt gerecycled. Gafni voorspelt dat karton in de toekomst ook kan worden verwerkt in auto’s en vliegtuigen.



Bron: Reuters.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten