maandag 29 oktober 2012

Sandy begint aan land te komen, 1,7 miljoen huishoudens zonder stroom - Update 3

Sandy zal waarschijnlijk rond 23.00 uur Nederlandse tijd aan land komen. Daardoor is de kans kleiner dat hoogwater samen zal vallen met de hevigste momenten van de storm. Toch wordt er rekening gehouden met ernstige overstromingen. Het grootste gedeelte van Atlantic City staat nu al onder water.

In New York is een bouwkraan bovenop een flatgebouw in aanbouw deels ingestort. De omliggende gebouwen worden ontruimd, omdat het mogelijk is dat het loshangende deel van de kraan losbreekt en daar tegenaan zal worden geblazen.

Inmiddels is in bijna 1,7 miljoen huishoudens de stroom uitgevallen. In meerdere gebieden is al aangekondigd dat er voorlopig geen noodhulp beschikbaar zal zijn en dat mensen dus zelf zorg dienen te dragen voor hun veiligheid. Mensen wordt dringend verzocht binnen te blijven en in geen geval de weg op te gaan. Meerdere snelwegen en bruggen zijn afgesloten voor alle verkeer.

Sandy is geen echte orkaan meer. De kern van de storm is vrij plotseling opgegaan in een veel wijdere draaiïng. Dat heeft op dit moment nog niet veel effect op de kracht van de storm, maar dit veroorzaakt waarschijnlijk wel een hogere windsnelheid in andere gebieden. Daardoor kunnen de waterstanden in die gebieden hoger uitvallen.

Op diverse plaatsen begint het zeewater nu het land op te stromen. Er bestaat een kans dat het waterpeil in New York een recordhoogte zal bereiken. Het vorige record stamt uit 1821. Ook als het water niet zover stijgt, is het goed mogelijk dat de metrotunnels onder water komen te staan.

Op dit moment begint het hevigste deel van de storm aan land te komen. Toch zal het nog enkele uren duren totdat het hoogtepunt van de storm achter de rug is.



Bron: FOK.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten