zondag 14 oktober 2012

Occupy-protest Rome loopt uit de hand



Het Occupy-protest in Rome is uit de hand gelopen. Een groep betogers begon winkelruiten in te slaan en auto’s in de brand te steken. Ook werden er televisieploegen belaagd, zo meldt persbureau AP. Aan de demonstratie van de Occupy-beweging in Rome namen tienduizenden mensen deel.

Overal in Europa wordt gedemonstreerd

In veel Europese steden vinden vandaag betogingen plaats tegen corruptie, kapitalisme en bezuinigingen. De demonstraties komen voort uit de Occupy Wall Street-beweging, die zich vanuit Canada over de Verenigde Staten heeft verspreid en zich nu uitbreidt tot Europa en Azië.

In Frankfurt, de financiële hoofdstad van het continentale Europa, verzamelden zich zo’n vijfduizend demonstranten voor het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. In Londen trokken vijfhonderd mensen van de St. Paul’s-kathedraal naar de nabijgelegen beurs. Onder andere Wikileaks-voorman Julian Assange was aanwezig.

Ook in Spanje, waar de protestbeweging van verontwaardigde jongeren in mei begon, staan marsen en bijeenkomsten gepland, evenals in Portugal.

In Azië en Australië, waar de economische crisis nog niet heeft toegeslagen, was de opkomst veel lager. In Sydney kwamen driehonderd mensen bijeen en in de Japanse hoofdstad Tokyo tweehonderd. In Manilla trokken ongeveer honderd Filipijnen naar de Amerikaanse ambassade om steun aan de Occupy-beweging te betuigen en in de zakenwijk van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gingen enkele tientallen de straat op. Het staatspersbureau van het communistische Noord-Korea berichtte dat protestgolven door Amerikaanse steden spoelden, alle ‘uitbuiting en onderdrukking door kapitalisten’ ten spijt.

Ook protest in Nederland

In Nederland vinden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ook protesten plaats. Die hebben tot nu toe in totaal bijna 2.000 demonstranten getrokken. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

Bron: NRC.nl via Dutchamazingnewsblog.wordpress.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten