dinsdag 23 oktober 2012

Malaria keert weer terug in berooid Griekenland



ATHENE – Malaria en andere door muggen overgedragen ziektes hebben hun weg gevonden naar Griekenland. Dankzij de crisis is er minder geld voor het bestrijden van de ziektes. In gebieden rond de evenaar zoals Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië is malaria nog steeds een veel voorkomend probleem, waar vooral kinderen en zwangere vrouwen zware gezondheidsproblemen aan over kunnen houden of zelfs dood aan kunnen gaan. In Europa komen ziektes als malaria al decennia niet meer lokaal voor. De ziektes worden wel nog verspreid door reizigers, maar voor de zoemende beestjes hoefde men in Europa zelf al lang niet meer bang te zijn.

Tot nu, want in Griekenland beginnen deze ziekte en andere door muggen opgedragen aandoeningen als het West-Nijlvirus weer de kop op te steken. Dankzij de enorme bezuinigen die het berooide land moet maken om het hoofd boven water te houden is er minder geld voor gemeentes om de poelen en moerassen, de broedplaats van malariamuggen, te besproeien.

Dit is de eerste keer sinds 1974 dat de ziekte in Griekenland voorkomt en het is ook voor het eerst dat de ziekte weer terugkeert naar West-Europa. In de eerste negen maanden van het jaar zijn er 70 gevallen van muggen-gerelateerde ziektes gemeld in Griekenland. De meeste daarvan werden in het buitenland opgelopen, maar meer dan tien procent is in Griekenland zelf opgelopen.

De ergst getroffen regio is Evrotas, in het zuiden van de Peloponnesos. Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) heeft reizigers aangeraden vooral in deze regio voorzorgsmaatregelen te nemen en anti-malariapillen te gaan gebruiken. De ziekte staat echter niet stil. Aan de gemelde gevallen is te zien dat de aandoening naar het noorden trekt, richting Athene. Volgens experts is dat de ziekte zich naar de hoofdstad verspreidt bijna onvermijdelijk tenzij er nu actie wordt ondernemen. Er hebben namelijk maar acht van 56 districten rond Athene dit jaar aan muggenbestrijding gedaan.

Europese gezondheidsorganisaties als het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) en Medicins Sans Frontiers (MSF) maken zich grote zorgen over de situatie en zijn samen met de Griekse regering bezig met een noodplan voor het aanpakken van de ziekte, iets wat volgens hen in een ontwikkeld land als Griekenland niet nodig zou moeten zijn.

Bron: Reisgraag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten