zondag 13 januari 2013

Asteroïde Apophis blijkt groter dan gedacht

ESA heeft nieuwe metingen verricht aan de asteroïde Apophis en deze blijkt 20 procent groter te zijn dan eerder werd aangenomen.



ESA vertelt in een nieuwsbericht dat de Herschel ruimtetelescoop Apophis heeft gescand terwijl deze ons woensdag op de kleinste afstand in jaren heeft gepasseerd.

Vorige berekeningen stelden dat Apophis een diameter had van 270 meter. En volgens NASA zou een inslag gelijk staan aan een bom van 506 megaton.

Maar deze berekeningen blijken niet helemaal te kloppen. Uit een observatie van twee en half uur, uitgevoerd door Herschel, blijkt dat Apophis niet 270 meter maar 325 meter groot is.

Een 20 procent toename in diameters (270-325) kan worden vertaald naar een toename van 75% in volume of massa, aldus Thomas Mueller van het Max Planck Instituut for Extraterrestrial Physics in Duitsland.

Kans op een inslag vrijwel uitgesloten

Vroege berekeningen suggereerden dat de kans op een botsing in 2029 ongeveer 2.7 procent zou zijn. Latere observaties stelden vast dat de kans veel kleiner blijkt te zijn.

De laatste berekeningen gaan er van uit dat Apophis ons in 2029 op een afstand van 35.000 kilometer zal passeren. Dit is binnen de baan van een aantal geostationaire satellieten.

De kans dat Apophis op 13 april 2036 inslaat is nu vrijwel uitgesloten (1 op 1.000.000). Dan zal de asteroïde overigens op een nog kleinere afstand onze planeet passeren, aldus NASA.

De passage van afgelopen woensdag heeft veel belangrijke informatie opgeleverd. Hieruit concludeerde NASA bijvoorbeeld dat de mensheid weer rustig kan slapen want zo stellen ze ‘Apophis won’t hit the Earth’.

Nieuwe passage in februari

Op 15 februari 2013 zal een 57-meter grote asteroïde – 2012 DA14 – langs de aarde scheren op een afstand van slechts 34.500 kilometer. Dit is de meest nabije passage van welk ontdekte asteroïde dan ook.

Bron: Cynosura.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten