woensdag 2 januari 2013

Geld arme Indiërs voortaan rechtstreeks van overheid

NEW DELHI (AP) — Arme Indiërs krijgen uitkeringen voortaan rechtstreeks van de overheid. Dinsdag is de Indiase regering begonnen aan de invoering van een nieuw stelsel voor sociale zekerheid waarin tussenpersonen, die verantwoordelijk worden gehouden voor grootschalige fraude, overbodig worden.

Ambtenaren waren tot dusver gewoon voor het uitkeren van contanten aan de armen een deel in eigen zak te steken - en soms bleef het niet bij een deel. Ook tilden ze de sociale zekerheid door uitkeringen aan niet-bestaande personen toe te wijzen of personen die daar niet voor in aanmerking kwamen.

In het vervolg wil de Indiase regering geld rechtstreeks op de bankrekeningen van behoeftige burgers storten. Die moeten zich dan wel met biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of irisscans, legitimeren.

Niet iedereen is enthousiast. De regering zou er overhaast een ingewikkeld plan doordrukken, in een land waar miljoenen mensen het zonder elektriciteit of geplaveide wegen moeten stellen - laat staan een bankkantoor om de hoek.

Maandag verscheen een open brief van activisten en wetenschappers die vrezen dat met de verplichte biometrische legitimatie de privacy in het geding raakt. Ze wijzen op de storingsrisico's van experimenteren met centraal en giraal uitkeren. Als straks ook voedselhulp op die manier wordt verspreid staan bij een storing onmiddellijk vele levens op het spel.

Oppositiepartij BJP beticht de regerende Congrespartij ervan uit het nieuwe beleid een electoraal slaatje te willen slaan. Voor 2014 staan waarschijnlijk verkiezingen op stapel.

Het nieuwe uitkeringsstelsel is losjes gebaseerd op het veelgeprezen Braziliaanse Bolsa Familia. Dat beleid hielp sinds 2003 meer dan 19 miljoen mensen aan de armoede te ontsnappen.

Bron: Refdag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten