maandag 31 oktober 2011
Jean Quatremer's visie over hoe de wereld ervoor staat in 2022
2014: de euro is begraven; in Athene is een militaire junta aan de macht; Berlijn versterkt zijn militair apparaat'
De Franse Europaspecialist Jean Quatremer, een journalist die werkt voor de Franse krant Libération, publiceerde deze week op zijn blog Coulisses de Bruxelles een fictief stuk over hoe het Europa van 2022 eruit zal zien:
In Griekenland staat generaal Charilaos Pangalos aan het hoofd van een militaite junta, die in 2014 de macht heeft gegrepen. Griekenland had eind 2011 vrijwillig de eurozone verlaten, nadat tal van banken en pensioenfondsen failliet waren gegaan ten gevolge van de door de EU opgelegde haircut van 60% en de daaropvolgende run op de banken. Kort daarop heroverden de conservatieven van Neo Demokratia tijdens vervroegde verkiezingen de macht .
De maatregelen die de nieuwe coalitieregering neemt blijken suïcidaal: als eerste maatregel wordt besloten de eurozone te verlaten om de bevolking te sussen en ze voor steeds meer draconische besparingsmaatregelen te behoeden. De nieuwe drachme - bestaande eurobiljetten worden overdrukt met het woord DRACHMA - is 1 euro waard maar verliest overnacht de helft van zijn waarde. Er wordt volop geld gedrukt en de Griekse grenzen worden gesloten teneinde verdere kapitaalvlucht te verhinderen. Buitenlandse investeerders die contracten in euro hadden gesloten zien hun investeringen gedecimeerd en draaien de geldkraan dicht.
Het handelstekort explodeert, importartikelen zoals graan en aardolie worden onbetaalbaar. Het Griekse bruto binnenlands product daalt met 40%, de Griekse rijkdom wordt gehalveerd. Tienduizenden ambtenaren verliezen hun job, de lonen zijn in vrije val.
De bevolking keert zich massaal tegen de politici en in 2013 sterven 90 Grieken wanneer het leger tijdens een massabetoging op het Syntagmaplein het vuur opent op de demonstranten. Het volk laat zich niet onbetuigd en neemt weerwraak door 20 militairen om te brengen. Volledige steden komen in handen van de opstandelingen. Verlamd van angst door zo veel geweld vragen een aantal rijke Griekse families de militairen de macht te grijpen. Pangalos, gesteund door de Amerikanen, grijpt zijn kans.
Ondertussen in Europa
De EU heeft weinig oog voor de Griekse situatie, want ze heeft andere katten te geselen. De Griekse uitstap uit de euro heeft van de ganse eurozone een investeringsgebied met een hoog risicogehalte gemaakt. De rente op staatspapier van landen van de eurozone explodeert; alleen de Duitsers profiteren van deze evolutie. Er volgt een bankrun wereldwijd en al het geld wordt in Duitsland ondergebracht. De euro-economie stort volledig in en eind 2012 blijft geen andere mogelijkeid dan de eurozone op te doeken, waarna de respectieve lidstaten teruggrijpen naar hun oude munteenheid.
Het verhoopte effect blijft uit. De nieuwe Duitse mark stijgt overnacht in waarde met 50%, de overige munten devalueren. De ganse eurozone is nu in default en de lidstaten kunnen hun in euro gemaakte verplichtingen niet langer nakomen. De uitvoer van goederen wordt door de devaluaties niet aangezwengeld. Men was vergeten dat 80% van de handel al tussen de lidstaten van de euro werd gevoerd. Ook de Duitse export valt stil nadat de prijzen van Duitse producten onbetaalbaar zijn geworden. Het land raakt uiteindelijk toch in de problemen omdat miljarden marken zijn geïnvesteerd in de redding van Duitse banken en bedrijven, waar miljoenen werknemers werkloos moeten toekijken hoe bestellingen wegsmelten.
In 2013 worden de nationale grenzen hersteld teneinde devaluerende concurrentie tussen ex-lidstaten tegen te gaan. De ganse eurozone bevindt zich in één grote depressie. In verschilende landen komen populisten aan de macht. Wanneer Berlijn door de andere voormalige EU-landen verantwoordelijk wordt gesteld voor de val van de eurozone en de Fransen een Latijnse Unie tracht op te richten om de verdwenen EU te vervangen, besluit Duitsland tot forse investeringen ter versterking van zijn militair apparaat...
Bron: Wereldgeheimen.nl
Locatie:
Europa
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten