zaterdag 22 oktober 2011

Grieks financiëel drama nog veel groter dan gevreesd: mogelijk 444 miljard nodig


© reuters
vk UPDATE
De financiële situatie van Griekenland is veel dramatischer dan de euroministers van Financiën dachten. Athene heeft minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig om een faillissement af te wenden, in het slechtste scenario zelfs 444 miljard euro. Daarmee zou het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden in één klap leeg zijn.

Het enige alternatief is om een groot deel van de Griekse staatsschuld kwijt te schelden. De rekening komt dan bij de banken, pensioenfondsen en verzekeraars te liggen, die het Griekse schuldpapier in handen hebben. In juli accepteerden de banken een verlies op hun Griekse obligaties van 21 procent, dit zou nu verhoogd moeten worden tot minimaal 50 procent.

Speciaal spoedberaad

De financiënministers vergaderen vandaag in een speciaal spoedberaad verder over de explosieve cijfers over Griekenland. Die staan in 'strikt vertrouwelijk' rapport van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie.

Het rapport laat zien dat alle lichten voor Griekenland op dieprood staan. De economie krimpt harder dan verwacht, de bezuinigingen komen niet goed uit de verf, de voorgenomen privatisering evenmin. Als gevolg daarvan dreigt de staatsschuld de komende twee jaar op te lopen naar 186 procent van het bruto nationaal product. In 2030 zou die schuld nog steeds 130 procent bedragen, ruim twee keer de maximum toegestane norm voor eurolanden.

Schuldverlichting is de enige uitweg, zo blijkt uit het rapport, hoewel de ECB zich daar enigszins van distantieert. Zonder kwijtschelding moeten de andere eurolanden veel meer op tafel leggen dan de 109 miljard euro waartoe zij in juli al besloten. Dat bedrag wordt dan minimaal verdubbeld, mogelijk verdrievoudigd.

Vergaande schuldreductie

Volgens Brusselse diplomaten heeft het rapport de geesten rijp gemaakt voor een vergaande schuldreductie voor Griekenland. 'De vraag is niet meer óf maar hoeveel er van die schuldberg af gaat', zegt een van hen. Duitsland en Nederland alsook het IMF maken zich hier al langer sterk voor. Frankrijk stond op de rem - veel Griekse schuldpapier is in handen van Franse banken - maar ziet nu in dat er geen andere optie is.

Als gekozen wordt voor een afwaardering met 60 procentpunt, blijft de bijdrage van de eurolanden beperkt tot de eerder toegezegde 109 miljard euro. Bij een afwaardering met 50 procent moeten de landen 113,5 miljard op tafel leggen.

Een oplossing van de Griekse schuldencrisis is onderdeel van het alomvattende antwoord op de eurocrisis waar de regeringsleiders zondagavond een principeakkoord over hopen te bereiken. Andere knelpunten daarin zijn een versterking van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden. Definitieve besluiten over deze totaalaanpak van de crisis vallen pas woensdagavond op nog een extra eurotop.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten