dinsdag 18 oktober 2011

Politieke ruzie om ernstige Occupy-rellen Rome


Roberto Maroni. © ap

De rellen in Rome hebben geleid tot een fikse politieke ruzie. Minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) kreeg vandaag kritiek van zowel zijn eigen partij als de oppositie omdat hij het geweld niet heeft voorkomen.

 
De Occupy-protesten in Rome waren zaterdag de enige in Europa die uitdraaiden op zware gevechten met de politie. Slechts 12 relschoppers werden opgepakt. De schade aan banken, winkels en overheidsgebouwen wordt geschat op 2,5 miljoen euro.

De oppositie zegt dat de Italiaanse geheime dienst tijdig alarm had geslagen over de geplande actie van de relschoppers. De Italiaans politie werd echter verrast en volledig overweldigd door de honderden veelal gemaskerde relschoppers. Het waren de ernstigste ongeregeldheden in Rome in jaren.

Een Italiaanse anarchist waarschuwde in het dagblad La Repubblica dat de 'oorlog nog niet voorbij is', doelend op de rellen van zaterdag. De 30-jarige man stelde dat hij en andere relschoppers in het afgelopen jaar meerdere keren training hebben gekregen van Griekse 'kameraden'.

De Italiaanse relschoppers zouden elke maand met de veerboot naar Griekenland gaan, waar ze leren hoe ze het beste de strijd kunnen aangaan met de politie.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten