donderdag 27 oktober 2011

De stinkende schuldenlast van Afrika

Vrijwel heel Afrika staat diep in het krijt bij het IMF en de Wereldbank. Jaarlijks gaat er een groot bedrag aan rente naar het “Vrije Westen”. De grote uitzondering was Libië. De Jamahiriya weigerde geld te lenen, Libië had dan ook geen schulden, maar zelfs een goed gevulde staatskas. Deze “miljarden van Gaddafi” zijn nu geroofd door de NATO-NTC, maar de rest van Afrika wordt al heel lang op een veel slimmere manier leeggeroofd. Dank zij de leningen van de bankiers is het een voortdurende aderlating zonder zichtbaar bloedvergieten. Er vallen weliswaar soms miljoenen doden, maar dat komt door de honger die voortvloeit uit deze bloedloze broodroof. Gelukkig hebben de bankiers ook daar iets slims op gevonden: Giro 555.

Africa’s Odious Debts: How Foreign Loans and Capital Flight Bled a Continent gaat over deze schuldenproblematiek. Het is geschreven door twee professoren in de economie: James K. Boyce en Léonce Ndikumana. Zij maken duidelijk dat onder het internationale recht al deze leningen eigenlijk ongeldig zijn, omdat ze zijn afgesloten door een dictator en niet ten goede kwamen aan de bevolking. Dat zou betekenen dat Afrika deze schulden niet hoeft te betalen.

In een interview met Paul Jay van The Real News verklaren zij dat nader. Afrika is een rijk continent (zoals ook al bleek uit het succesverhaal van Libië onder de Jamahiriya), maar de rijkdom vloeit middels Westerse juridische constructies weg naar het “Vrije Westen”. Naast alle rente die naar het IMF gaat, is er namelijk ook sprake van een gigantische kapitaalvlucht. Alle rijkdom verdwijnt daardoor naar Europa en de VS, terwijl de bevolking in bittere armoede leeft.

Lees verder: Harten 8Boublog

Bron: Boublog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten