zondag 23 oktober 2011

'500 tot 1000 doden door zware aardbeving'

Redactie/ AP/ ANP

Inwoners van Van kwamen in paniek de straat op. © ap
vk UPDATE
Nabij de Turkse stad Van heeft zich vandaag een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, aldus het Amerikaanse geologische bureau USGS. Volgens het Turkse geologische instituut Kandilli vielen daarbij tussen de 500 en 1000 doden.

De Turkse televisie repte eerder vandaag al over 'enkele doden'. Het staatspersbureau Anatolia meldde al zeker 50 gewonden. In Van zijn tien gebouwen ingestort, aldus vicepremier Besir Atalay. Ook in andere steden in de bergachtige regio zouden gebouwen zijn verwoest. Premier Recep Tayyip Erdogan is op weg naar het getroffen gebied. 'Gebaseerd op onze eerste schattingen is er schade en zijn er doden gevallen', staat in een verklaring van het kantoor van de Turkse premier.

Volgens het Turkse geologische instituut Kandilli mat de beving een kracht van 6,6. De beving trof om 12.41 uur (Nederlandse tijd) een gebied 35 kilometer noordoostelijk van Van, nabij de grens met Iran. 15 minuten later was er nog een naschok met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens USGS op een diepte van slechts 7,2 kilometer, terwijl Kandilli sprak van een diepte van 5 kilometer. Turkije ligt op belangrijke breuklijnen waardoor kleine aardbevingen bijna dagelijks voorkomen. Doordat de schok relatief ondiep was, is de kans op schade en slachtoffers groot.

Oproep voor hulp

Volgens de Turkse Rode Halvemaan (het Turkse Rode Kruis -nvdr) zijn in Ercis 25 apartementencomplexen en een studentenflat ingestort. 'Er zijn zo veel doden. Diverse gebouwen zijn ingestort, er is te veel verwoesting', aldus Zulfikar Arapoglu, de burgemeester van Ercis. 'We hebben dringend hulp nodig. We hebben gezondheidswerkers nodig.'

Ook uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers.'Er liggen veel mensen onder het puin', zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag. 'Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort.'

Van

In Van zijn zeker tien gebouwen ingestort. 'Het telefoonsysteem is door de paniek overbelast en we kunnen nog niet vaststellen hoeveel schade er is', zei de burgemeester van Van, Bekir Kaya. Volgens de Turkse televisie is het vliegveld van Van beschadigd. Vluchten worden omgeleid naar naburige steden.

Reddingswerkers en inwoners van de getroffen steden proberen met scheppen en hun blote handen mensen die onder het puin begraven zitten te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.
Diverse ministers zijn onderweg naar het getroffen gebied. Ook reddingswerkers zijn naar het rampgebied gestuurd.

1999

Twee grote aardbevingen doodden in 1999 meer dan 20.000 mensen in het industriële noordwesten van het land. In mei kwamen daar twee mensen om en raakten 79 gewond door een aardbeving in Sivam.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten