woensdag 26 oktober 2011

Eerste succes op eurotop: banken meer eigen vermogen, anders geen bonus

De Britse premier David Cameron zei dat de afspraken over de zogenoemde herkapitalisatie alleen doorgaan als de leiders van de 17 eurolanden een allesomvattend reddingsplan voor de euro overeenkomen. © afp

Het overleg vandaag in Brussel tussen de Europese lidstaten over de uitdijende schuldencrisis heeft een eerste resultaat opgeleverd. De 27 leiders van de EU-landen vinden dat banken meer eigen vermogen moeten hebben om de schokken door de europroblemen beter op te kunnen vangen.

Het vermogen moet opgekrikt worden naar 9 procent van wat de banken hebben uitgeleend. De banken krijgen tot 30 juni 2012 de tijd om hun zogenoemde kernkapitaal te vergaren. Dat moeten ze eerst op eigen kracht proberen te doen. Als dat niet lukt, kunnen ze bij hun eigen regering aankloppen en in het uiterste geval kunnen regeringen in de eurozone een beroep doen op het noodfonds voor zwakke eurolanden.

Uiteenlopende criteria

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is gevraagd regels op te stellen over de voorwaarden waarop banken staatssteun kunnen vragen. Daarmee moet een ongewenste situatie zoals in 2008 worden voorkomen, toen de landen uiteenlopende criteria hanteerden voor het geven van overheidssteun.

Uit de afsluitende verklaring van de 27 leiders blijkt verder dat banken geen dividend of bonussen mogen uitkeren zolang zij die doelstelling van 9 procent niet hebben gehaald.

De Britse premier David Cameron zei dat de afspraken over de zogenoemde herkapitalisatie alleen doorgaan als de leiders van de 17 eurolanden een allesomvattend reddingsplan voor de euro overeenkomen. De landen van de eurozone begonnen daar vanavond over te vergaderen na de bijeenkomst van de 27 EU-landen.

Waterige compromissen

De Poolse premier Donald Tusk, voorzitter van de Europese Unie, toonde zich optimistisch over de uitkomst van die eurotop.

Voorafgaande aan de vergaderingen zei premier Mark Rutte dat de tijd daar is voor 'echte oplossingen'. 'Voor waterige compromissen kopen we niets.' Wat de dramatische situatie in Griekenland betreft zei Rutte dat ervoor gezorgd moet worden dat de Griekse schuld beheersbaar is. 'Zodat we eindelijk eens klaar zijn met dat gedoe.'

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten