donderdag 11 augustus 2011

'Obama zal vragen om aftreden president Assad'

De Amerikaanse president Barack Obama vraagt deze week voor het eerst om het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad. Het verzoek zal komen na een overleg tussen de Verenigde Staten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN).


Verklaring van Veiligheidsraad over geweld in Syrië is laat, halfslachtig en vooral symbolisch. Buurlanden in Midden-Oosten moeten nu de druk op president Bashar al-Assad opvoeren
Dat meldt de Amerikaanse zender CNN op basis van bronnen rond het Witte Huis. Het verzoek om aftreden van Assad zou al enige weken worden besproken.

Verkiezingen
De Verenigde Staten hebben eerder, net als de VN-Veiligheidsraad, het geweld dat de Syrische president inzet tegen opstandelingen veroordeeld. Bovendien willen de Amerikanen dat er vrije verkiezingen worden gehouden, waaraan verschillende partijen kunnen deelnemen.

Buurland en bondgenoot Turkije heeft dinsdag een overleg gehad met Assad. Minister Ahmet Davutoglu heeft onder meer gezegd dat de president dezelfde kant opgaat als de Libische leider Muammar Khaddafi, als hij geweld blijft inzetten tegen de Syriërs.

Stoppen
Assad geeft geen gehoor aan het verzoek om te stoppen met het geweld. De president zegt dat hij niet zal buigen voor 'terroristische groepen'. Steeds meer Arabische landen keren zich tegen het regime en trekken hun ambassadeurs terug uit Syrië.

Minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) heeft vorige week de Syrische ambassadeur in Nederland ontboden. Bij de protesten zijn naar schatting meer dan tweeduizend Syriërs omgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten