woensdag 10 augustus 2011

Vulkaan gevonden aan de andere kant van de Maan

Vulkaan gevonden aan de andere kant van de Maan

Wetenschappers hebben een vulkanische "hot spot" gevonden aan de andere kant van de Maan. Dit geeft aan, dat de Maan meer geologisch actief is dan voorheen werd gedacht. De vulkanische "hot spot" is een concentratie van het radioactieve element thorium, zittend tussen de Compton en de Belkovich inslagkraters en werd voor het eerst gedetecteerd in 1998, door de Lunar Prospector's gamma-ray spectrometer.
Uniquevolcan
Afbeelding: NASA



Nieuwe waarnemingen, gemaakt met de optische camera's van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), geven niet alleen vulkanisme aan, maar ook de veel zeldzamere kiezel vulkanisme. Volgens Bradley Jolliff, van de Washington University in St. Louis is dit zeer ongebruikelijk. Er zijn ongeveer een half dozijn andere eigenschappen op de Maan die om kiezel vulkanisme gaan, omdat de Maan, in tegenstelling tot de Aarde, niet telkens weer het rots materiaal recycled.
Het bestaan van de vulkanische "hot spot", zal wetenschappers er toe dwingen om hun ideeën over de vulkanische geschiedenis van de maan te wijzigen. "Het bewijs van deze ongebruikelijke samenstelling van de vrij recente thermische vulkanische activiteit, zijn we genoodzaakt om de evolutie van de Maan onder de loep te gaan nemen", zegt Jolliff.
Jolliff en zijn team vermoedt dat de nieuw ontdekte vulkanische provincie veel jonger is dan de meeste van de vulkanische functies in de kleine provincie aan de nabije kant van de Maan. Hoewel we weten uit directe analyse van maanrotssteekproeven, dat het grootste deel van merrievulkanisme drie tot vier miljard jaar geleden voorkwamen, kunnen wij vanuit de ruimte sommige stromen van het merriebasalt zien, die onlangs zijn voorgekomen net zoals één miljard jaar geleden.
Omdat dit vulkanische provincie erg laat gevormd is, kan het niet te wijten zijn aan radioactief verval omdat de warmtebronnen verminderen met de tijd. Daardoor wordt het moeilijker en moeilijker om lava naar de oppervlakte te stuwen. Maar, zegt Jolliff, de Maan zal nog wel een gesmolten buitenkern hebben en daardoor kan het pulsen van warmte genereren net zoals de Hawaiiaanse vulkanische keten. De grail missie, die later dit jaar gepland staat kan dat mogelijk gaan bevestigen.

Is de "vulkaan", gevonden door NASA op de donkere kant van de Maan, eigenlijk een buitenaardse basis?


Bronnen: Discovery & Harten 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten