zaterdag 27 augustus 2011

Oostkust VS zet zich schrap voor orkaan Irene

WASHINGTON/CHILMARK -  De oostkust van de Verenigde Staten zet zich schrap voor orkaan Irene. Tal van kustplaatsen worden geëvacueerd. Alleen al in New York gaat het om zo'n 250.000 mensen.
 
VS zetten zich schrap

De potentieel verwoestende storm wordt zaterdag aan de kust van de staat North Carolina verwacht. Naar verwachting raast hij vervolgens in de richting van de staten Maryland en Virginia en verder naar het noorden. Ook de stad New York kan worden getroffen.

President Barack Obama heeft de Amerikanen vrijdag gewaarschuwd de orkaan serieus te nemen. Hij riep de bewoners in het noordoosten van de VS, waarover de „extreem gevaarlijke en geldverslindende” storm vermoedelijk trekt, op het bevel om hun huis te verlaten op te volgen. „Als u in de voorspelde route van deze orkaan bent, moet u nu voorzorgsmaatregelen nemen”, zei Obama vanaf zijn vakantieadres op het eiland Martha's Vineyard. Obama en zijn gezin verlaten Martha's Vineyard vrijdag, een dag eerder dan de bedoeling was. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Zaken heeft de Amerikanen gewaarschuwd voor grootschalige stroomuitval door de orkaan.

Irene kan voor 22 miljard dollar schade zorgen als hij in de stad New York overstromingen veroorzaakt. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Vrije Universiteit. Ze zochten onlangs uit wat voor gevolgen een orkaan zou hebben voor de stad.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, had donderdag al de noodtoestand uitgeroepen als voorbereiding op de mogelijke impact van de orkaan. Zaterdag wordt het openbaar vervoer in en om New York stilgelegd. In Maryland en Virginia is ook de noodtoestand uitgeroepen uit vrees voor Irene.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten