zaterdag 13 augustus 2011

Nieuwe strijd om Libische havenstad - Update

Libische rebellen.
 
Foto: © reuters
 
Libische opstandelingen hebben vandaag de havenstad Zawiyah bereikt, circa 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli.

De stad gold aan het begin van de opstand tegen kolonel Moammar Kadhafi in februari als een bolwerk van de rebellen, maar was sinds medio maart stevig in handen van regeringstroepen.

De rebellen zeiden dat zij het centrum van Zawiyah onder controle hebben. Het regime in Tripoli sprak dat evenwel tegen en zei dat slechts een klein groepje strijders zich in de stad heeft gewaagd, en snel werd verjaagd.

'Het was geen serieuze opmars maar slechts een schermutseling, een zelfmoordmissie', aldus een regeringswoordvoerder.
Zawiyah ligt op de kustweg van Tripoli naar de grens met Tunesië. Die route geldt als een belangrijke levensader voor het regime van Kaddafi, nu westerse schepen de havens blokkeren ter handhaving van internationale sancties tegen Libië.
 
Bron: Volkskrant.nl

Syrië valt havenstad binnen met tanks; Obama: geweld moet onmiddelijk stoppen

ANP − 13/08/11, 18:56


Protesterende Syriërs in Latakia gisteren.                      © epa

De Amerikaanse president Barack Obama en de Saudische koning Abdullah zijn het er over eens dat het geweld in Syrië onmiddellijk moet stoppen.


© ap


© afp


© afp


© epa

Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Obama sprak met Abdullah over wat zij beiden de 'brute campagne van geweld' noemden. Volgens het Witte Huis houden de Verenigde Staten en Saudi-Arabië ook de komende tijd contact over de situatie in Syrië.

Inwoners van de Syrische havenstad Latakia zijn vandaag massaal op de vlucht geslagen voor een nieuw offensief van de  veiligheidsdiensten van het dictatoriale regime van president Bashar al-Assad.

Het Syrische leger zette onder meer tanks in bij een aanval op Latakia, dat aan de boorden van de Middellandse Zee ligt en waar ongeveer een half miljoen mensen wonen. Zeker twee personen zouden om het leven zijn gekomen door toedoen van het leger. Daarnaast zouden 15 mensen gewond zijn geraakt.

In andere steden, waaronder Deir al -Zor in het oosten en Homs in het westen van Syrië, trad het leger vandaag ook met grof geweld op tegen burgers. In Homs zouden zeker drie mensen om het leven zijn gekomen. Tijdens razzia's zouden tientallen vermeende tegenstanders van het bewind zijn gearresteerd.

Syriërs betogen al sinds februari tegen Assad. Volgens mensenrechtenactivisten vielen er al zeker 2150 doden bij de onderdrukking van de protesten. Het zou gaan om 1744 burgers en 406 leden van de veiligheidsdiensten in Syrië.
Bron: Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten