zaterdag 14 januari 2012

Unieke levensvorm is half plant, half dier


(Afbeelding: Øjvind Moestrup)














Er zijn genoeg dieren die zich in de loop van hun levensloop kunnen transformeren tot totaal anders uitziende schepsels. Rupsen worden vlinders en kikkervisjes worden kikkers. Als we het niet konden zien gebeuren, zouden we het misschien niet eens geloven.
Hoe spectaculair deze transformaties ook zijn kikkervisjes en rupsen zijn nog steeds dieren. En moeten dus voedsel binnenkrijgen vanuit hun omgeving om te overleven.
Dit is echter anders voor een nieuw ontdekte soort levensvorm. De ‘’Mesodinium Chamaeleon’’ is namelijk een unieke combinatie tussen plant en dier.
M. Chamaeleon is een ciliaat, een soort van eencellig dier dat bedekt wordt met honderden kleine haartjes. En is ontdekt in Denemarken. Andere exemplaren zijn sindsdien ook in Finland en in Rhode Island (USA) gevonden.
Ciliaten gebruiken hun haartjes om zich razendsnel voort te bewegen door water. De meeste verzamelen voedsel door andere organismes op te eten. In plaats van de voedingstoffen te synthetiseren, zoals planten dit doen. Dit maakt ze behoorlijk dierlijk.
Sommige ciliaat soorten zijn echter net even wat anders. Zij nemen namelijk andere micro-organismen in zich op, voornamelijk algen. En vormen dan een soort team met ze. De algen produceren suiker door middel van fotosynthese, terwijl de Ciliaten hun beschermen en ronddragen.
Zulke hybride soorten zijn eigenlijk planten en dieren tegelijk. En plagen dan ook de biologische wetenschap, die organismes willen plaatsen in nette hokjes. En deze wezens laten de scheiding tussen plant en dier eigenlijk compleet instorten.

3 opmerkingen:

  1. http://www.nujij.nl/wetenschap/unieke-levensvorm-is-half-plant-half-dier.15281699.lynkx#axzz1j9CoSnTK Stem hem omhoog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kunnen we de Zonnedauw dan ook in dezelfde categorie plaatsen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, het ene organisme gaat namelijk niet dood nadat het is ''opgegeten.'' Ze blijven beide leven, en werken samen.

    BeantwoordenVerwijderen