zaterdag 21 januari 2012

Extreemrechtse plannen overkoepelende Europese beweging

Fragment uit 'Fitna' - Ophefmakende film Geert Wilders

Eind maart zullen minstens tien anti-islamitische, extreemrechtse groepen samenkomen in het Deense Aarhus onder leiding van de English Defense League (EDL). De bijeenkomst staat in teken van de oprichting van een overkoepelende Europese islamofobe beweging. Dat melden onder andere de Britse Daily Telegraph, de Deense krant Politiken en het Duitse weekblad Der Spiegel.

De keuze voor Denemarken is niet toevallig: de Deense Volkspartij (DVP) is, met 12,3% van de stemmen in de jongste Deense verkiezingen, éen van de electoraal meest succesvolle antimigrantenpartijen in Europa. Voorts heeft de Deense Defensie Liga naar eigen zeggen haar ledenaantal het voorbije semester met 60 procent kunnen aandikken.

"Het begin van iets groots"

De EDL heeft al eens een "Europese" manifestatie georganiseerd, in 2010 in Amsterdam. Hiermee wouden ze steun geven aan de Nederlandse islamofobe politicus Geert Wilders, die ondertussen afstand  heeft genomen van de EDL. Hij wordt op 31 maart dan ook niet verwacht in Aarhus, schrijft de Telegraph.

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik onderhield wél goede contacten met de EDL. Stephen Lennon, die drie jaar geleden de groep oprichtte, verwacht niet dat het evenement in Aarhus al potten gaat breken. Het wordt nog niet groots, maar het begin van iets groots, voorspelt de gewezen voetbalhooligan. (belga/lf)

Bron: DeMorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten