woensdag 18 januari 2012

Sea Shepherd en walvisvaarders botsen op volle zee

Drie milieuactivisten van Sea Shepherd zijn lichtgewond geraakt tijdens een treffen van de actievoerders en Japanse walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan. Het incident gebeurde een 480 kilometer ten noorden van de kust van Antarctica.

Volgens Sea Shepherd zijn de activisten gewond geraakt doordat de walvisjagers enterhaken en een bamboestok gebruikten om de activisten weg te jagen. De activisten waren met rubberboten vanaf de Steve Irwin naar de walvisvaarder gevaren om die te belemmeren bij de achtervolging op de Steve Irwin. Volgens Sea Shepherd hebben de Japanners met het gooien van de enterhaken hun agressie geëscaleerd.

De walvisvaarders vertellen een andere versie van het incident. Volgens een officieel statement probeerden de activisten de Yushin Maru No. 2 te saboteren. De activisten hadden touwen in het water gegooid, in de hoop dat ze de schroef konden blokkeren en aan boord konden klimmen. De walvisvangers zeggen dat ze alleen maar probeerden dat touw te verwijderen.

Actiegroep Sea Shepherd en Japan voeren elk jaar rond deze tijd een felle strijd om de walvisjacht in de buurt van Antarctica, waarbij Sea Shepherd probeert te verhinderen dat er walvissen worden gevangen. Een ruime week geleden was Sea Shepherd ook al in het nieuws. Toen omdat drie Australische milieuactivisten aan boord waren geklommen van het Japanse schip Shonan Maru 2 en de Japanners daarop besloten de activisten vast te houden.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten