zaterdag 14 januari 2012

Duizenden protesteren tegen kernenergie in Japan

Ongeveer 2.000 demonstranten zijn vandaag de straten van Yokohama opgegaan om op te roepen een einde te maken aan kernenergie in Japan. Dit naar aanleiding van de ramp van 11 maart, toen een tsunami de ergste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl creëerde.
De betogers protesteerde in de havenstad ten zuidwesten van Tokyo en riepen in koor: ‘’We hebben geen kernenergie nodig! Geef ons onze woonplaats terug! Bescherm onze kinderen!’’
Japan was eerst van plan om tegen 2030 ongeveer 50% van de kernenergie op te wekken. Maar de stemming is veranderd sinds de aardbeving en tsunami de koelingssystemen van de kerncentrales platlegde. En er door de straling, binnen een straal van 20 kilometer tienduizenden mensen geëvacueerd moesten worden.
Angsten voor straling zijn na veel gevallen van besmet water, vlees, groenten, the en zeevruchten een onderdeel geworden van het dagelijkse leven in Japan. En de Japanse overheid heeft moeite om de bevolking te duiden op het ontbreken van gezondheids risico’s.
Vertaling: Kees Schenk

1 opmerking:

  1. http://www.nujij.nl/algemeen/duizenden-protesteren-tegen-kernenergie-in-japan.15279210.lynkx#axzz1j9CoSnTK Stem hem omhoog op Nujij.nl

    BeantwoordenVerwijderen