woensdag 18 januari 2012

Veel websites down uit protest tegen internetcensuur



Vandaag hoort het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden veiligheid-en techexperts over de omstreden anti-piraterijwet, de Stop Online Piracy Act (SOPA). Tientallen grote websites waaronder Google, Facebook, Twitter, Wikipedia en Yahoo gaan vandaag offline of voeren andere, meer ludieke, protestacties tegen de SOPA-wet.

De omstreden wet wordt door veel tegenstanders gezien als internetcensuur. De SOPA-wet is vooral een wens van muziek- en filmmaatschappijen. Die  staan daarmee lijnrecht tegenover de techindustrie. De Muziek- en filmproducenten willen de rechten over hun producten beschermen. Op internet wordt veel filmmateriaal en muziek gedownload zonder dat de makers daar nog een cent voor krijgen. De SOPA-wet moet daar een eind aan maken.

De wet gaat echter heel ver. Ze zou het mogelijk maken om complete websites af te sluiten wanneer die betrapt worden op ongeoorloofd gebruik van muziek, video, afbeeldingen of ander materiaal waar intellectueel eigendom op rust.

Het grootste bezwaar tegen de wet is zo’n blokkade kan worden ingesteld zonder tussenkomst van de rechter. Als iemand van mening is dat een website inbreuk maakt op auteursrechtelijk beschermd materiaal dan kan de hele website zonder pardon offline worden gehaald.

Onder de uitgenodigde experts bevinden zich zowel voor als tegenstanders van de SOPA Wet. Zo wil het House Committee on Oversight and Government Reform inventariseren wat precies de voor- en nadelen zijn.

De kritiek op de SOPA-wet is extra groot vanuit de techindustrie omdat die bang zijn dat de wet voornamelijk zal worden misbruikt voor bijvoorbeeld censuur.

Bron: Wereldburgers.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten