zondag 15 januari 2012

Iran waarschuwt Golfstaten olietekort niet aan te vullen


Een satellietfoto van de Golf-regio. De Straat van Hormuz is duidelijk te zien. © ap

Door het geplande olie-embargo van de EU tegen Iran heeft Teheran de Golfstaten gewaarschuwd om het eventuele tekort niet aan te vullen. Indien de Arabische olieproducenten dat toch doen, kan dat tot onvoorzienbare gevolgen leiden. Dat zei Mohammed Ali Khatibi, de Iraanse ambassadeur bij de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen.

De EU wil zich eind deze maand uitspreken over een stopzetting van olie-import uit Iran. Nieuwe sancties van de Verenigde Staten dreigen ook buitenlandse bedrijven te straffen die zaken doen met de Iraanse centrale bank.

Dit liquideert bijna de totale olie-export uit Iran. Het land haalt 70 procent van zijn inkomsten uit de olie-export. In geval van sancties kan de leveringsstop door olie uit Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten vervangen worden.

"Als ze dat doen, zullen we dat inschatten als een onvriendelijke daad en jullie zullen voelen dat de consequenties daaruit onvoorspelbaar zijn", waarschuwde Khatibi in de Iraanse krant Shark, zonder details te noemen. De Golfstaten moeten "verstandig" beslissen en zich niet in een avontuur storten.

Het Iraanse bestuur had wegens het geschil rond zijn atoomprogramma en de daaraan verbonden sancties onlangs gedreigd de Straat van Hormuz voor olietransporten te blokkeren.

De zee-engte van Hormuz ligt tussen Iran en Oman. Alle olie-exporterende Golfstaten worden daardoor getroffen. Door de Straat van Hormuz passeert ongeveer 40 procent van de wereldwijd per schip getransporteerde olie.

Het Golfemiraat Abu Dhabi kondigde aan tegen het begin van de zomer een oliepijpleiding klaar te hebben waarmee de Straat van Hormuz kan omzeild worden. (belga/edp)

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten